Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Z historického parku kaštieľa Betliar vyrezali a ukradli stromy

Jeseň v historickom parku kaštieľa Betliar v okrese Rožňava. Foto: TASR/Milan Kapusta

Rožňavskí policajti vyšetrujú krádež stromov, ku ktorej došlo v priebehu júna 2015 v areáli historického parku kaštieľa Betliar (okres Rožňava).

Betliar 26. júna (TASR) - Rožňavskí policajti vyšetrujú krádež stromov, ku ktorej došlo v priebehu júna 2015 v areáli historického parku kaštieľa Betliar (okres Rožňava).

"Z parku bolo bez povolenia vyrezaných a odcudzených celkovo šesť stromov (hraby a buky). Historický park v Betliari podlieha piatemu stupňu ochrany v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny a je národnou kultúrnou pamiatkou," informoval dnes košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

Krátko po prijatí oznámenia krádeže policajti vypátrali a zadržali podozrivého 30-ročného muža z obce Betliar, ktorého vyšetrovateľ obvinil zo spáchania zločinu krádeže a prečinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov. Obvinený je stíhaný na slobode a v prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na tri až desať rokov.

Slovenskému národnému múzeu bola spôsobená škoda za viac ako 266 eur. Spoločenská hodnota stromov bude podľa hovorcu dodatočne vyčíslená, pričom za jeden strom je to okolo 6000 eur.