Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Z letiska v Košiciach odletela po oprave maďarská stíhačka Gripen

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Vojenská stíhačka JAS-39 Gripen, ktorá tam pre poruchu počas letu zo Švédska núdzovo pristála v piatok minulý týždeň.

Košice 26. marca (TASR) – Z košického letiska dnes pred poludním odletela maďarská vojenská stíhačka JAS-39 Gripen, ktorá tam pre poruchu počas letu zo Švédska núdzovo pristála v piatok minulý týždeň. Technický problém odstránili maďarskí technici, ktorí na letisko dorazili v pondelok.

"Dôvodom pristátia bola bližšie nešpecifikovaná porucha na palivovom senzore lietadla. Dnes teda tento gripen mohol bezpečne odletieť naspäť do Maďarska," uviedol šéf marketingu košického letiska Juraj Toth. Daný čas na opravu bol podľa jeho slov potrebný v záujme zachovania všetkých bezpečnostných štandardov.

Toth dodal, že do roku 2004 bola na letisku Košice zmiešaná prevádzka, teda civilná aj vojenská. "Posledné stíhačky v minulosti pristáli na košickom letisku v roku 2005, pričom následne išli do Leteckého múzea," konštatoval.

Základňou opraveného lietadla je maďarský Kecskemét. Ako uviedli maďarské médiá, letka šiestich gripenov sa minulý týždeň vracala z cvičenia ostrej streľby zo severošvédskeho letiska Vidsel. Jedna zo stíhačiek pre poruchu nemohla využiť celú zásobu pohonných látok, preto sa pilot rozhodol v súlade s bezpečnostnými predpismi núdzovo pristáť na najbližšom letisku, ktorým boli Košice.