Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Košickí záchranári a policajti si budú odovzdávať skúsenosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Záchranári ponúkajú policajtom know-how v oblasti poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti.

Košice 14. mája (TASR) – Memorandum o vzájomnej spolupráci v piatok podpísali Záchranná služba Košice (ZSKE) a Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach. Cieľom je rozvíjať odovzdávanie si teoretických znalostí a praktických skúseností oboch zložiek integrovaného záchranného systému. Informoval o tom hovorca ZSKE Viktor Wurm.

Na základe dohody krajská polícia zabezpečí pre záchranárov prípravu zameranú na bezpečnosť jazdy s použitím svetelných a zvukových výstražných zariadení, ale aj sebaobranu vybraných zamestnancov a komunikáciu s rizikovým pacientom.

„Naši zdravotníci prichádzajú k pacientom v rôznych typoch prostredia a v rôznych situáciách. Aj keď ich výlučným poslaním je pomôcť, neraz sa v teréne stanú obeťami agresívneho správania, či už zo strany samotného pacienta, jeho blízkych alebo okolia.

Nie sme silová zložka, na druhej strane ale cítime, že záchranárov môžeme pre takéto prípady pripraviť čo najlepšie, a to najmä v oblasti sebaobrany a krízovej komunikácie,“
povedal riaditeľ ZSKE Bystrík Mucha.

Záchranári ponúkajú policajtom know-how v oblasti poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Ide o formu teoretickej a praktickej prípravy pre poskytovanie rozšírenej prvej pomoci a prvej pomoci bojovým záchranárom v poľných podmienkach (tzv. CLS – combat lifesaver), ako aj pre riešenie udalostí s hromadným postihnutím osôb.

„Verím, že dnes podpísané memorandum túto spoluprácu povýši ešte na vyšší stupeň a vzájomne tak prispejeme nielen k teoretickému rozvoju činnosti jednotlivých zložiek, no najmä k zdokonaleniu praktických skúseností aplikovaných v praxi, ktoré môžu v nejednom prípade zachrániť ľudský život,“ uviedol riaditeľ KR PZ Radoslav Fedor.