Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Zemplínski hubári si už pochutnávajú na bedliach vysokých

Hubár Milan Chýrik (na snímke) našiel za svojou chatou na Zemplínskej šírave 35 exemplárov výbornej jedlej huby Bedľa vysoká (nesprávne: bedľa jedlá; lat. Macrolepiota procera).Táto huba patrí k najznámejším jedlým hubám Slovenska. Je to zároveň jedna z najväčších húb rastúcich na Slovensku, dorastá až do výšky 30–40 cm. Foto: TASR/Roman Hanc

Bedľa vysoká dorastá až do výšky 30–40 cm.

Michalovce 15. mája (TASR) - Z hojného množstva bedlí v lesoch sa tešia v týchto dňoch hubári na Zemplíne. V niektorých lokalitách nachádzajú vedľa seba aj desiatky hríbov.

Plný košík bedlí vysokých si doniesol domov v týchto dňoch hubár Milan Chýrik. Nazbieral ich na tradičnom mieste, a to v lese za svojou chatou na Zemplínskej šírave.

"Musím povedať, že po prehratom zápase našich hokejistov s Francúzskom, keď som mal zlú náladu, mi nájdené bedle urobili skutočne radosť. Našiel som ich na jednom mieste až 35," poznamenal vášnivý hubár.

Bedle skončia podľa jeho slov ako ináč - na panvici. M. Chýrik si ich zvykne pripravovať podobne ako rezne, obaľuje ich v múke, vo vajíčku a strúhanke a vypráža na oleji. S bohatou nádielkou bedlí sa chystá podeliť aj so svojimi priateľmi.

Bedle budú v nasledujúcich týždňoch pravidelnou súčasťou jeho jedálnička. "Zapršalo, tak nám bohato zarodili. V lese som nechal ďalšie bedle. Sú ešte malé, počkáme si, kým nedorastú."

Fotogaléria: Bedľa vysoká