Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Na šakalov zlatých sa poľuje aj na území Zemplína

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Psovitú šelmu, ktorá k nám prenikla z okolitých krajín, už neraz ulovili aj poľovníci na území Zemplína.

Michalovce 24. mája (TASR) - V lesoch na východe Slovenska sa čoraz častejšie objavuje šakal zlatý. Psovitú šelmu, ktorá k nám prenikla z okolitých krajín, už neraz ulovili aj poľovníci na území Zemplína. V evidencii vedú i jeden úhyn pri obci Trhovište a stret tohto zvieraťa s motorovým vozidlom pri Brekove.

"Expanziu na územie Slovenska spôsobil zrejme nárast populácie šakala na Balkánskom polostrove, ale najmä v susednom Maďarsku. Takže šakal si razí cestu na naše územie od našich južných susedov, ale nie je vylúčený jeho príchod na územie Zemplína aj z východu, z Ukrajiny," informoval TASR zoológ Zemplínskeho múzea v Michalovciach Tibor Vongrey.

Momentálne sa podľa jeho slov nedá odhadnúť, koľko jedincov tohto nezvyčajného druhu žije v okolitých revíroch, no stret poľovníkov so zvieraťom nie je ojedinelý. Ulovili ho už viackrát. "Na tohtoročnej poľovníckej prehliadke v Trebišove boli vystavené štyri lebky šakala zlatého. Išlo o dva kusy z trebišovského a ďalšie dva z michalovského okresu," priblížil zoológ.

Jeden z dávnejšie ulovených šakalov je súčasťou prírodovednej expozície Zemplínskeho múzea. "Ide o preparát samca, ktorý bol ulovený pred rokmi na spoločnej poľovačke v lesoch okolo Latorice, konkrétne v chotári obce Leles. Získali sme ho darom, preparovaný bol v Žiari nad Hronom," vysvetlil Vongrey.

Šakal, ktorého si vie bežný človek ľahko zameniť s líškou, obýva rôzne krajiny Afriky, Európy a Ázie. Okrem Maďarska, Rakúska či Slovenska sa rozšíril naposledy aj na územia Slovinska a Ukrajiny. Živí sa drobnými hrabošmi, zdochlinami, vtákmi, vie uloviť zajaca poľného i mladé srnča.

Šakal nie je podľa Vongreya pre človeka nebezpečný, s výnimkou prípadu, ak by bol nakazený besnotou. Je plachý, vo svorke však býva odvážnejší. "Počul som o útokoch svoriek v Afrike, my sme tu však doteraz zaznamenali iba jeden kuriózny prípad, keď traja šakaly napadli počas spoločnej poľovačky na diviakov poľovnícke psy," ozrejmil zoológ.