Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V Zemplínskom Hradišti vítali nový rok ohňostrojom až dnes

V obci Zemplínske Hradište, okres Trebišov, vítali nový rok 2014 ohňostrojom trochu netradične, a to až 1. januára podvečer. Podľa starostu Jána Oláha je to tradícia jeho predchodcov a on sa v nej rozhodol pokračovať Foto: TASR/Roman Hanc

Podľa starostu majú neskoršie oslavy svoje čaro a týmto sa obec líši od tých ostatných.

Zemplínske Hradište 1. januára (TASR) – V obci Zemplínske Hradište, okres Trebišov, vítali nový rok 2014 ohňostrojom trochu netradične, a to až dnes podvečer. Podľa starostu Jána Oláha je to tradícia jeho predchodcov a on sa v nej rozhodol pokračovať.

"Už to takto organizujeme dlhé roky, pretože veľké ohňostroje bývajú v iných mestách či dedinách vždy na Silvestra, u nás je to tak, že to vždy robíme 1. januára o 17. hodine, aby sme takto niečím privítali ten nový rok až v jeho prvý deň,"
vysvetľuje starosta s tým, že na ohňostroj sa prišli pozrieť nielen domáci, ale aj hostia z okolitých dedín.

Má to podľa neho svoje čaro a týmto sa obec líši od tých ostatných. Tradícia je spojená s príhovorom starostu a podávaním vareného vínka.

Prvá písomná zmienka o obci Zemplínske Hradište je z roku 1328 a dedinka je známa tým, že je najväčším hniezdiskom bocianov v rámci Európy. Mnohí ju označujú za tzv. bocianopolis. "Počet obyvateľov máme niečo cez 1100, avšak každoročne máme menej a menej detí, mladí ľudia sa sťahujú do zahraničia, je to taký paradox, že tie bociany tu u nás v dedine sú, ale deti nenosia," uzavrel Oláh.