Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Noc literatúry sa uskutoční aj na netradičných miestach

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Nočné čítanie sa uskutoční 13. mája.


Žilina 9. mája (TASR) – Až osem netradičných miest v metropole severozápadného Slovenska v Žiline bude v stredu 13. mája večer od 18.00 do 22.00 h dejiskom medzinárodného podujatia Noc literatúry. Jeho podstatou je verejné čítanie kníh európskych autorov.

„Toto podujatie má osobité čaro, ožívajú nielen knihy, ale aj mesto a výnimočne sa otvárajú dvere neprístupných, podzemných, opustených i funkčných priestorov, do ktorých sa väčšina Žilinčanov nikdy nedostala,“ uviedla Barbora Uríková zo spoluorganizátorského kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie.

Verejné čítania sa uskutočnia v útrobách mestskej plavárne, kryte civilnej obrany pod nemocnicou, v pivárni, športovej hale na Bôriku, v priestoroch diecéznej charity, historickej budove ciachovne, Literárnom parčíku a podzemnom archíve žilinskej Krajskej knižnice. Literárne ponocovanie vyvrcholí v kníhkupectve.

„Čítať budú rôzne osobnosti, riaditeľka nadácie Soňa Holúbková, cyklistický tréner Peter Zanický, umelecká vedúca bábkového divadla Jana Eliášová, herečka Anna Čonková, podnikateľ Slavomír Bodis či vodák Ľuboš Šoska. Kto bude chcieť, stihne počas toho večera určite navštíviť všetky miesta,“
dodala Uríková.

Fanúšikovia literatúry môžu v Košiciach opäť zažiť nočné čítania s osobnosťami

Milovníci kníh si môžu v Košiciach opäť vychutnať nočné čítania v rámci projektu Noc literatúry, ktorý súčasne prebieha v mnohých mestách na Slovensku aj po celej Európe. Uskutoční sa v stredu 13. mája v čase od 18.00 do 21.30 h so začiatkom v Kunsthalle/Hale umenia.

"Po ročnej pauze Košičanom opäť sprostredkujeme zaujímavé stretnutia s kvalitnou literatúrou vo forme nočných čítačiek. Čítať sa bude z diel európskych autorov, ktoré v podaní výnimočných čítajúcich odznejú v Kunsthalle, Rodošte, Artfore, Bábkovom divadle, Múzeu divadla Thália a tiež v autobuse pri Kulturparku," priblížila akciu riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Iveta Hurná.

Projekt predstavuje 15-minútové čítania, po ktorých sa účastníci spoločne presúvajú do ďalšieho čítacieho miesta, kde na nich čaká iný čítajúci s pútavou ukážkou. "Nočné putovanie vyvrcholí čítaním Oľgy Feldekovej v odstavenom reklamnom autobuse našej knižnice, s ktorým obyvateľov Košíc pravidelne pozdravujeme na mestských linkách. Zároveň ním pripomíname, že s nimi táto knižnica číta a rastie už celých 60 rokov," dodala Hurná.

Svoj hlas ukážkam z európskej literatúry tentoraz prepožičajú režisérka a herečka Ľubica Blaškovičová, humoristka a spisovateľka Oľga Feldeková, herec Oszkár Illés, pedagóg a turistický sprievodca Milan Kolcun, košická viceprimátorka Renáta Lenártová a umelecký šéf košického Bábkového divadla Ivan Sogel.

Fanúšikovia literatúry, ktorí získajú účastnícke pečiatky zo všetkých čítacích miest, budú zaradení do losovania o knižné ceny. Spoločenský večer s čítajúcimi osobnosťami Noci literatúry 2015 sa uskutoční v priestoroch pobočky LitPark na Kukučínovej 2 so začiatkom o 22.00 h.