Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Zmeny cestovného v košickej MHD majú kompenzovať rekonštrukciu tratí

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Cieľom podľa Rašiho má byť, aby cestujúci finančne netrpeli za to, že niektoré z trás MHD sú pre rekonštrukciu dlhšie.

Košice 5. júna (TASR) – Kompenzácie pre cestujúcu verejnosť v Košiciach, ktorú negatívne zasiahla rozsiahla rekonštrukcia električkových tratí, budú predstavené na budúci týždeň. Uviedol to dnes primátor mesta Richard Raši.

"Je pripravený kompletný návrh, ktorý po posúdení právnikmi predložím na rokovanie mestského zastupiteľstva. Bude to návrh na zmenu v cestovnom, ktorá bude trvať do 31. októbra, kedy majú byť ukončené posledné stavby, teda električkové uzly," povedal Raši novinárom.

Zmena sa má týkať jednorazových, prestupných, ako aj časových lístkov. Cieľom podľa Rašiho má byť, aby cestujúci finančne netrpeli za to, že niektoré z trás MHD sú pre rekonštrukciu dlhšie. "Novinkou bude aj špeciálna ponuka pre vodičov, ktorí azda najviac trpia predlžovaním svojich trás kvôli dopravným zápcham, ktoré v súvislosti s rekonštrukciou vznikajú. Bude to predstavené a uverejnené budúci týždeň," konštatoval primátor.

Raši ďalej potvrdil, že mesto dostalo od zhotoviteľa rekonštrukcie električkových tratí v rámci projektu Integrovanej koľajovej dopravy (IKD) žiadosť o posun termínu ukončenia stavby z konca júla na koniec septembra. "Táto žiadosť bola podrobne posudzovaná, pretože každý predkladaný dôvod žiadosti o predĺženie musel byť verifikovaný zo strany mesta. Túto žiadosť, ktorú nám predložila firma Dúha, posunieme na ministerstvo dopravy ako na riadiaci orgán začiatkom budúceho týždňa. Oni budú tí, ktorí rozhodnú o oprávnenosti týchto nárokov, teda aj o posunutí termínu stavby," povedal primátor.

Projekt v celkovej sume takmer 40 miliónov eur je prevažne financovaný z eurofondov. Tieto peniaze podľa Rašiho nie sú dvojmesačným odkladom ohrozené, keďže kompletné vyúčtovanie musí byť uzavreté do konca roku.

Primátor pripomenul, že prevádzka električkovej dopravy je limitovaná dokončením prác aj na druhom projekte, ktorým je Modernizácia električkových uzlov (MEU). Ten má termín dokončenia koniec októbra.