Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V košickej zoo si možno adoptovať leva i pavúka

Foto: TASR/AP

Stálych adoptívnych rodičov majú napríklad tiger ussurijský, surikaty vlnkavé, medvedík čistotný, páv korunkatý, belaňa tundrová, pytón kráľovský, kozy a ovce kamerunské.

Košice 16. januára (TASR) - Košická Zoologická záhrada zaznamenala v minulom roku rekordných 70 adopcií zvierat, pri ktorých záujemcovia finančne prispievajú na kŕmenie či lepšie chovateľské podmienky vybraných obyvateľov zoo.

Medzi adoptívnymi rodičmi sú jednotlivci, rodiny s deťmi, žiaci škôl, podnikatelia, ale aj starostovia, či poslanci samosprávy.

"Väčšina z nich prichádza do zoo s cieľom adoptovať si zvieratko spontánne, ale sú aj záujemcovia, ktorí využívajú adopciu ako darček pri rôznych príležitostiach," uviedla Eva Malešová z košickej zoo.

Medzi adoptívnymi rodičmi je nemálo takých, ktorí každoročne prispievajú na chov svojho zvieratka. Stálych adoptívnych rodičov majú napríklad tiger ussurijský, surikaty vlnkavé, medvedík čistotný, páv korunkatý, belaňa tundrová, pytón kráľovský, kozy a ovce kamerunské. Najlacnejšie, už za 10 eur, si môžu záujemcovia adoptovať pavúka vtáčkara, listárku červenookú či klauna očkatého. Najdrahší je lev púšťový, ktorý stojí ročne 1660 eur. "Financie získané touto formou zoo využíva na pokrytie nákladov súvisiacich s kŕmením zvierat, ale tiež na zlepšenie chovateľských podmienok," vysvetlila Malešová.

V zoo sa dnes na tradičnom stretnutí zišli adoptívni rodičia, milovníci zvierat a sympatizanti. Záujem o adopcie v košickej zoo rastie, v roku 2010 ich bolo 42, o rok neskôr o 20 viac. Adoptívni rodičia dostanú od zoo osvedčenie o adopcii a ich meno je uvedené pri výbehu adoptovaného zvieratka.