Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

ZŠ v Dobšinej a v Rejdovej sú vďaka stoličkovým výťahom bezbariérové

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Zariadenie v oboch školách pomôže štyrom hendikepovaným žiakom.

Dobšiná 4. júna (TASR) – Základné školy v Dobšinej a v obci Rejdová v okrese Rožňava sú vďaka finančnému príspevku na vybudovanie stoličkového výťahu bezbariérové. Zariadenie v oboch školách pomôže štyrom hendikepovaným žiakom. TASR o tom informovala Katarína Beňová z Asociácie pomoci postihnutým (APPA).

Základnú školu Eugena Ruffinyho v Dobšinej navštevuje 650 žiakov, z toho dvaja s telesným znevýhodnením. Stoličkový výťah v škole nainštalovali už minulý rok, v dôsledku pandémie nového koronavírusu sa však jeho slávnostná kolaudácia uskutočnila až 26. mája 2021.

Schodisková stolička rozhodne uľahčí presun po budove školy medzi jednotlivými odbornými učebňami a stálou kmeňovou triedou,“ povedal riaditeľ dobšinskej ZŠ Jaroslav Hutník. Projekt ocenil aj primátor Dobšinej Ján Slovák a upozornil, že oproti minulosti sú dnes už všetky nové projekty v meste projektované ako bezbariérové.

Stoličkový výťah koncom mája pribudol aj v ZŠ v obci Rejdová, ktorú navštevujú aj deti zo spádovej obce Nižná Slaná. „Na škole máme dvoch žiakov, ktorí výťah využijú. Jedným z nich je vozičkár s detskou mozgovou obrnou, druhý je chlapček s Downovým syndrómom. V budúcom školskom roku očakávame ďalšieho žiaka z obce, ktorému tiež pomôže,“ uviedla riaditeľka ZŠ Jozefína Romoková.

Obe školy v Rožňavskom okrese získali na vybudovanie stoličkového výťahu 8000 eur a ďalších 1000 eur na zakúpenie kompenzačných pomôcok na zlepšenie kvality vyučovania pre deti s telesným znevýhodnením. Finančné prostriedky poskytol grantový program Vzdelaním k integrácii, ktorý APPA realizuje spoločne s Nadáciou Volkswagen Slovakia. Počas dvoch ročníkov sa v rámci programu podarilo debarierizovať šesť škôl, a to okrem tých v Dobšinej a Rejdovej i v Humennom, Bratislave, Okoči a Snine.