Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Krimi

Alena Zs. obvinená z prípravy vrážd zostáva vo väzbe

Na archívnej snímke obžalovaná Alena Zs. Foto: TASR Jaroslav Novák

Senát ŠTS v Pezinku 3. septembra oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice nielen Alenu Zs., ale aj podnikateľa Mariana K.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Alena Zs., najnovšie obvinená v kauze prípravy vrážd prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica, bude naďalej stíhaná väzobne. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu SR na stredajšom neverejnom zasadnutí. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

„Senát Najvyššieho súdu 3T na dnešnom neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť obvinenej podanú proti rozhodnutiu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Senát sa v plnom rozsahu stotožnil s uznesením Špecializovaného trestného súdu a rovnako dospel k záveru, že u obvinenej dôvody väzby, v tomto štádiu konania, sú dané," konkretizovala hovorkyňa NS SR.

Alenu Zs. zobral do väzby sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, 5. augusta. Sudca vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a vzal obvinenú do väzby z dôvodov – obavy z úteku, z ovplyvňovania svedkov, ako aj z pokračovania v trestnej činnosti. Alena Zs. podala prostredníctvom svojho obhajcu sťažnosť.

Alenu Zs., obžalovanú v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, prepustili po oslobodzujúcom rozsudku ŠTS 3. septembra z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby v Leopoldove. Vzápätí ju opäť zadržali policajti.

Alena Zs. je ako sprostredkovateľka obžalovaná v prípade vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Zavraždili ho 9. júla 2010 pred jeho domom. Na ŠTS v súčasnosti prebieha proces. Okrem toho je obvinená už aj zo spomínaných príprav vrážd prokurátorov a advokáta. Z toho skutku obvinil koncom augusta 2019 vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR nielen ju, ale i Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána Andruskóa.

Jedného z troch zapletených do prípravy vrážd, Miroslava M., senát ŠTS 6. apríla odsúdil na 23-ročný trest odňatia slobody za vraždu Kuciaka a Kušnírovej i podnikateľa Petra Molnára. Andruskó bol za vraždu novinára už právoplatne odsúdený na 15-ročný trest.

Senát ŠTS v Pezinku 3. septembra oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice nielen Alenu Zs., ale aj podnikateľa Mariana K. Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný. Bude rozhodovať NS SR.