Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Krimi

VIDEO: Radko K. bude stíhaný väzobne

Na snímke bývalý štátny tajomník Ministerstva financií SR Radko K. (vpravo), ktorý je obvinený v kauze Mýtnik III, počas verejného zasadnutia na Najvyššom súde (NS) SR 16. augusta 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Obhajca obvineného Jozef Pojdák po vyhlásení rozhodnutia uviedol, že zváži všetky možné ďalšie opravné prostriedky.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko K., ktorý je obvinený v rámci nedávnej policajnej akcie Mýtnik III, bude stíhaný väzobne. Rozhodol o tom v pondelok popoludní senát Najvyššieho súdu (NS) SR pod vedením predsedu Petra Hatalu.

NS SR tak zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý nedávno prepustil Radka K. z väzby na slobodu. Radka K. priamo zo súdnej miestnosti eskortovali príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) do Ústavu na výkon väzby v Bratislave. Podľa predsedu senátu NS SR jeho kolúzna väzba môže trvať maximálne päť mesiacov. V prípade Radka K. treba vypočuť ešte viacero svedkov, medzi nimi napríklad aj bývalého riaditeľa finančnej správy (FS) Františka I. NS sa nestotožnil so závermi prvostupňového súdu.



Obhajca obvineného Jozef Pojdák po vyhlásení rozhodnutia uviedol, že zváži všetky možné ďalšie opravné prostriedky. K samotnému rozhodnutiu aj po krátkej porade so svojim klientom sa advokát nechcel vyjadriť.

ŠTS v Pezinku prepustil Radka K. z väzby na slobodu pred viac ako týždňom. ŠTS vtedy prepustil z väzby aj riaditeľku odboru právnej pomoci FS Denisu Ž. a exriaditeľku odboru verejného obstarávania FS Kornéliu Č. V prípade štvrtého obvineného, bývalého viceprezidenta FS Daniela Č., vzal prokurátor ÚŠP návrh na jeho vzatie do väzby späť. Nedávno vzal prokurátor späť sťažnosť aj voči rozhodnutiu ŠTS v prípade Denisy Ž. a Kornélie Č. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek v pondelok vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nechcel novinárom zdôvodniť späťvzatie sťažnosti.

Na snímke bývalý štátny tajomník Ministerstva financií SR Radko K. po verejnom zasadnutí na Najvyššom súde (NS) SR 16. augusta 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


„Sudca sa zaoberal našimi sťažnosťami, argumentmi a zdôvodnením a vyhovel a vzal z kolúzneho dôvodu do väzby obvineného Radka K. K späťvzatiu sťažnosti v prípade ďalších dvoch obvinených sa v danom momente nebudem vyjadrovať, prebiehajú procesné úkony a prebieha vyšetrovanie," uviedol Šúrek.

Prokurátor uvítal rozhodnutie senátu NS SR. Z brania úplatkov vo výške približne 120 000 eur bývalého štátneho tajomníka obviňujú František I. a aj obvinený podnikateľ Michal S.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil v rámci akcie Mýtnik III z korupčnej trestnej činnosti dovedna osem osôb. Ide výlučne o korupčnú trestnú činnosť, ktorá má základ v štyroch rôznych skutkoch. Voči dvom osobám bolo vznesené obvinenie z trestného činu podplácania a voči ďalším šiestim osobám obvinenie z trestného činu prijímania úplatku. Celkovo boli zadržané štyri osoby.

Medzi obvinenými je aj bývalá prezidentka FS Lenka W., ktorá sa priznala k skutku, 4. augusta ju prepustili z cely policajného zaistenia. Obvinení sú tiež podnikateľ Miroslav V. aj bývalý šéf FS František I. Na Miroslava V. vydali medzinárodný aj európsky zatykač.