Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Krimi

Bývalého šéfa Devín banky Kanisa odsúdili na tri roky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najvyšší súd SR už v októbri 2019 zrušil časť oslobodzujúceho rozsudku pre bývalého šéfa Devín banky aj ďalších štyroch spoluobžalovaných.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Bývalého šéfa Devín banky Ľubomíra Kanisa odsúdil vo štvrtok trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR na tri roky odňatia slobody. Trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. NS SR rozhodoval o odvolaní voči poslednému verdiktu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, z apríla tohto roku. Verdikt je právoplatný.

Kanisa okrem toho NS SR odsúdil na svojom verejnom zasadnutí na peňažitý trest vo výške 50.000 eur. V prípade, že by ich nezaplatil, mu hrozí ďalší rok väzenia. Okrem toho ho senát NS SR odsúdil na päťročný zákaz činnosti. NS SR rozhodoval vo štvrtok aj o odvolaniach ďalších obžalovaných v kauze, ktorým udelil z väčšej časti podmienečné tresty odňatia slobody a peňažné tresty od 10.000 do 20.000 eur. Ani jeden z obžalovaných si štvrtkový verdikt nevypočul a dali súhlas advokátom na zasadnutie v ich neprítomnosti. ŠTS rozhodoval 27. apríla 2021 a voči verdiktu podal odvolanie prokurátor aj obžalovaní.

"Senát 5 T NS SR v zložení z predsedu Petra Hatalu a členov Juraja Klimenta a Petra Štifta na dnešnom verejnom zasadnutí rozhodol o odvolaniach prokurátorky ÚŠP GP SR a obžalovaných Ľ. K., D. L., V. J., J. R. a V. Ž. tak, že na čiastočne upravenom skutkovom základe uznal vinu všetkých piatich obžalovaných z trestných činov porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a úverového podvodu," uviedla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Ako dodala, odvolací súd nemal pochybnosti o správnosti záverov súdu prvého stupňa, podľa ktorého obžalovaní (vo väčšine) ako vedúci predstavitelia Devín banky vykonali v rokoch 1999 – 2001 viacero finančných operácií, ktorými účelovo cez nastrčené spoločnosti a bez dostatočného zabezpečenia prefinancovali spoločnosť A., ktorú sami, či už manažérsky alebo aj vlastnícky kontrolovali. Pritom takto poskytnuté úvery v celkovej výške 652 miliónov slovenských korún neboli Devín banke nikdy splatené.

"Súd upozornil, že v dôsledku konania obžalovaných bola časť tzv. ruského štátneho dlhu voči SR deblokovaná z prostriedkov jej vlastných obyvateľov a že v tejto veci mali byť trestne stíhané aj ďalšie osoby, a to prinajmenšom vtedajší predseda predstavenstva Devín banky S. G.," priblížila hovorkyňa.

Podľa jej slov, keďže ale od spáchania skutkov uplynulo už viac ako 20 rokov a počas tohto obdobia sa obžalovaní ďalšej trestnej činnosti nedopustili, odvolací súd im mimoriadne znížil tresty odňatia slobody pod dolnú hranicu trestnej sadzby.

NS SR už v októbri 2019 zrušil časť oslobodzujúceho rozsudku pre bývalého šéfa Devín banky aj ďalších štyroch spoluobžalovaných. Odvolanie prokurátora zamietol len v prípade jednej obžalovanej. Vecou sa tak opäť zaoberal ŠTS v Pezinku. Senát ŠTS v Banskej Bystrici v máji 2018 oslobodil spod obžaloby Kanisa aj ďalších vtedy piatich spoluobžalovaných. Prokurátor sa voči rozsudku odvolal.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v trestnej veci Devín banky v júli 2015 obžalobu na šesť osôb – Kanisa a spol. pre pokračovacie trestné činy sprenevery a úverového podvodu. V organizovanej skupine mali byť štyria zamestnanci banky a dvaja členovia predstavenstva.

V období rokov 1998 – 2001 vykonávali podľa obžaloby v mene Devín banky rozličné finančné transakcie pri vykonávaní termínovaných vkladov spojených so zmenkovými obchodmi a poskytovaním úverov vybraným určitým slovenským a ruským firmám. Spreneverou pri termínovaných vkladoch mali spôsobiť škodu 30,93 milióna eur. Podvodným spôsobom malo byť tiež poskytnutých 25 úverov v objeme 88,4 milióna eur.