Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Krimi

Enviropolícia vyšetruje nelegálne nakladanie s odpadmi v Markušovciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Doposiaľ nezistení páchatelia mali zorganizovať a vykonať cezhraničnú prepravu odpadov z Talianska.

Markušovce 26. februára (TASR) - Enviropolícia v súčasnosti vyšetruje nelegálne ukladanie odpadu v obci Markušovce na Spiši. Hovorca Prezídia Policajného zboru (PZ) Roman Hájek informoval, že doposiaľ nezistení páchatelia mali zorganizovať a vykonať cezhraničnú prepravu odpadov z Talianska. Celkovo počas nedávnej akcie zaistili päť kamiónov slovenských a maďarských spoločností.

"Tieto dovážali na územie Slovenskej republiky úplne iný druh odpadu, ako bolo deklarované v sprievodných dokumentoch a súčasne bolo prehliadkou objektu zistené, že už sa v ňom nachádza veľké množstvo odpadu z predchádzajúcich dovozov," uviedol hovorca s tým, že polícia v tejto súvislosti spolupracovala so znalcami, Slovenskou inšpekciou životného prostredia a Ministerstvom životného prostredia SR.

Príslušný policajný vyšetrovateľ začal v tejto veci trestné stíhanie pre trestný čin neoprávneného nakladania s odpadmi. Aktuálne PZ zisťuje skutočný rozsah protiprávneho konania, ako aj totožnosť zodpovedných osôb. Páchateľom v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody až na osem rokov.

Polícia v súvislosti s týmto prípadom upozorňuje občanov, že nakladanie s odpadmi je prísne regulované. "Takýmto konaním totiž dochádza k ohrozovaniu a poškodzovaniu environmentálnych a ekonomických záujmov spoločnosti a aj osobných záujmov osôb, ktorým sa takýto odpad ocitne na pozemku," dodal Hájek. Zároveň vyzýva obyvateľov, aby kontaktovali políciu na linke 158, respektíve elektronicky na enviropolicia@minv.sk, ak si všimnú pohyb kamiónov na neobvyklých miestach, prípadne prítomnosť väčšieho množstva odpadu na miestach, ktoré na to nie sú určené.