Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Krimi

Firma Morávia-Chem šéfa liehovej mafie je v insolvenčnom konaní

Ilustračná snímka Foto: TASR

Krajský súd v Brne začal insolvenčné konanie voči spoločnosti Morávia-Chem, ktorú tajne vlastnil zlínsky podnikateľ a šéf liehovej mafie Radek Březina. Informoval o tom server iDNES. cz.

Brno 5. marca (TASR) - Krajský súd v Brne začal insolvenčné konanie voči spoločnosti Morávia-Chem, ktorú tajne vlastnil zlínsky podnikateľ a šéf liehovej mafie Radek Březina. Informoval o tom server iDNES.cz.

Insolvenčný návrh podalo vedenie Morávia-Chem, ktoré záväzky vypočítalo na 630 miliónov Kč (22,97 milióna eur). V areáli Morávia-Chem Březina uskutočňoval falošnú denaturáciu liehu a táto firma z Hrobíc v Zlínskom kraji hrala kľúčovú úlohu v obchodoch s nezdaneným alkoholom. Podľa obžaloby mafia okolo Radka Březinu spôsobila pri obchodoch s nelegálnym liehom škodu na daniach v rekordnej výške 6,7 miliardy Kč.

"Inkasovali sa peniaze z predaja z nezdaneného liehu. Tieto peniaze sa potom ukladali na bankové účty a používali buď na priamy nákup nehnuteľností, alebo na splácanie úverov, z ktorých sa tieto nehnuteľnosti financovali," uviedol za žalujúcu stranu olomoucký štátny zástupca Petr Šereda.

Březina je spolu so svojím otcom Vladimírom, ktorý bol v decembri obvinený z legalizácie výnosov pochádzajúcich z trestnej činnosti jeho syna, vo väzbe. Prípad rieši olomoucký krajský súd.

(1 EUR = 27,422 CZK)