Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Krimi

Indonézia žiada Austráliu o objasnenie podplácania prevádzačov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Podľa medializovaných informácií niektorí migranti tvrdili, že kapitán lode a členovia posádky po zadržaní austrálskymi úradmi na mori dostali každý po 5000 dolárov, aby sa otočili do Indonézie.

Jakarta 15. júna (TASR) - Austrália by mala objasniť tvrdenia, že jej úrady platili pašerákom, aby odkláňali svoje lode s migrantmi do Indonézie, vyhlásil dnes indonézsky viceprezident Jusuf Kalla.

"Ide o úplatkárstvo, pravda? Určite je to neetické, najmä čo sa týka diplomatických vzťahov. Sú to zatiaľ len správy z médií, ale potrebujeme vedieť pravdu," uviedol Kalla, ktorého citovala agentúra DPA.

Podľa jeho slov by sa mohli údajné platby pašerákom klasifikovať ako obchodovanie s ľuďmi, pretože Austrália je povinná dodržiavať medzinárodné dohody o zaobchádzaní s utečencami.

Podľa medializovaných informácií niektorí migranti tvrdili, že kapitán lode a členovia posádky po zadržaní austrálskymi úradmi na mori dostali každý po 5000 dolárov, aby sa otočili smerom do Indonézie.

Austrálsky premiér Tony Abbott nepoprel ani nepotvrdil tieto správy. "Austrálska vláda urobí všetko potrebné, aby tento zhubný obchod zastavila... Nechcem ísť do podrobností," povedal Abbott ešte minulý týždeň. Neskôr doplnil, že úrady na ochranu hraníc boli "neuveriteľne kreatívne a vymysleli celý rad stratégií" na zastavenie prevádzačstva.