Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Krimi

Kauza Ivana B.,ktorý mal vydierať v mene Mečiara: Vypovedal Peter Tóth

Na archívnej snímke expremiér Vladimír Mečiar na chodbe Okresného súdu Bratislava I, kde prišiel vypovedať ako svedok v kauze obžalovaného podnikateľa Ivana B. v pondelok 3. novembra 2014. Foto: TASR - Ivan Kríž

Podľa obžaloby sa Ivan B. predstavil Kočnerovi ako príslušník SIS a ponúkal mu pomoc a ochranu v komunálnych voľbách, ak mu zaplatí.


Bratislava 4. marca (TASR) - Pred senátom Okresného súdu Bratislava I dnes pokračoval proces s obžalovaným podnikateľom a bývalým štátnym úradníkom ministerstva privatizácie Ivanom B. Ten údajne od roku 1998 vymáhal peniaze v mene exlídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara a už v novembri 2009 ho Okresný súd Bratislava I odsúdil na desaťročný trest. V kauze dnes opätovne vypovedal už po druhý raz bývalý novinár a expríslušník SIS Peter Tóth.

Ten si na podrobnosti vzhľadom na odstup času už nepamätal. "V plnom rozsahu trvám na výpovedi z prípravného konania. Obžalovaného som nepoznal osobne, ale len z počutia," uviedol svedok. Ako ďalej uviedol, oslovil ho poškodený podnikateľ Marián Kočner, ktorý mu povedal, že ho kontaktoval obžalovaný Ivan B. Ten mu navrhoval, že uspeje vo voľbách na post primátora Bratislavy proti Monike Flašíkovej Beňovej za určitú sumu. Peniaze mali byť určené pre Mečiara. Ivan B. sa vydával za vysokého funkcionára SIS, čo sa svedkovi Tóthovi javilo vysoko nepravdepodobné. "Pripadalo mi to ako kamufláž," povedal okrem iného svedok. Presnú sumu, ktorú mal dať Kočner Ivanovi B., si zapamätal, malo ísť približne o päť miliónov slovenských korún.

"Mal som informácie, že po roku 2003 niektorí z príslušníkov SIS využívali informácie z tejto inštitúcie na získanie materiálneho prospechu pre seba," odpovedal na otázku právneho zástupcu obžalovaného Petra Vačoka. Súd dnes čítal ešte listinné dôkazy a proces odročil na 14. apríla.

"Neexistuje v histórii Slovenska prípad, ktorý by bol lepšie zdokumentovaný a kde by bola jednoznačnejšie dokázaná vina obžalovaného. V tomto prípade je absolútne dokázaná vina obžalovaného Ivana B. Preto je zarážajúce, že pri takýchto dôkazoch po deviatich rokoch nie je kauza na súdoch právoplatne uzavretá," povedal po poslednom januárovom pojednávaní podnikateľ Kočner.

Naposledy vypovedal Mečiar na začiatku novembra minulého roka ako svedok v tejto kauze už po tretí raz. "Moja odpoveď pre poškodených podnikateľov bola a je, že Ivan B. nebol nikdy môj poradca a ani blízky. Bol som vypočutý prokuratúrou, že som mal cez neho vydierať, čo som nikdy neurobil. Obžalovaného som upozornil, aby sa ku mne nepribližoval," povedal Mečiar.

Ivan B. strávil istý čas v júni 2014 v cele policajného zaistenia, keď sudca Okresného súdu Bratislava I na začiatku februára vydal na neho príkaz na zatknutie, keďže sa obžalovaný nedostavoval na pojednávania.

Vo veci sa nekonalo na bratislavskom nižšom súde približne štyri roky, jedným z dôvodov bolo aj úmrtie prísediaceho senátu. V júni 2010 odvolací Krajský súd v Bratislave napadnutý rozsudok v prípade Ivana B. zrušil v celom rozsahu a vec vrátil súdu prvého stupňa, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol. Na desaťročný nepodmienečný trest odňatia slobody odsúdil Ivana B. už 18. novembra 2009 trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava I.

Podľa obžaloby sa Ivan B. predstavil Kočnerovi ako príslušník SIS a ponúkal mu pomoc a ochranu v komunálnych voľbách, ak mu zaplatí. Na ďalších stretnutiach mal žiadať od Kočnera ďalších 33.194 eur, avšak potom už peniaze vymáhal aj v mene Mečiara. Po zaplatení by Kočner "už nikdy nemal mať problémy". Podnikateľ mu peniaze odmietal odovzdať a dožadoval sa stretnutia s Mečiarom. V októbri 2006 zvýšil obžalovaný požadovanú sumu na 165.970 eur a Kočnerovi sa vyhrážal zverejnením kompromitujúcich informácií z obdobia jeho kandidatúry na post primátora hlavného mesta.

Ďalšou osobou, ktorú mal Ivan B. vydierať, bol podnikateľ Igor Klátik. V rokoch 2005 a 2006 mu mal poslať niekoľko desiatok výhražných sms správ a žiadal od neho milión dolárov, neskôr sumu znížil na 500.000 dolárov. Aj tieto peniaze od poškodeného vymáhal v mene šéfa ĽS-HZDS, údajne preto, že Klátik "nezaplatil za privatizáciu".