Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Krimi

Moncoľ a Krajčová si za vraždu manželov v ČR odpykajú 25 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dvojica si tak trest odpyká v ústave s maximálnym stupňom stráženia.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Ján Moncoľ a Michaela Krajčová si odpykajú za vraždu českého manželského páru z januára 2018 v českom Písku 25-ročné tresty odňatia slobody. Rozhodol o tom vo štvrtok Najvyšší súd (NS) SR, ktorý tak zrušil rozsudok Krajského súdu (KS) v Trenčíne. V minulosti v prípade rozhodovali české súdy, ktoré dvojicu odsúdili na 27 a 28 rokov odňatia slobody. Taký trest uznal aj KS v Trenčíne.

Krajčová a Moncoľ mohli požiadať o výkon trestu na Slovensku, čo aj urobili. Dvojica si tak trest odpyká v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Rozhodnutie NS SR je právoplatné. Krajský súd v Trenčíne podľa NS pochybil, keď odsúdeným uznal českými súdmi uložené tresty odňatia slobody vo výmere 28 a 27 rokov, ktoré na Slovensku presahujú zákonom stanovenú maximálnu dĺžku trestu odňatia slobody.

Pôvodne odsúdil v roku 2019 Krajský súd v Českých Budějoviciach Slovákov Moncoľa a Krajčovú na 27 a 28 rokov. Následne na začiatku minulého roka trest potvrdil aj odvolací Vrchný súd v Prahe. Podľa obžaloby odsúdení brutálnym spôsobom zabíjali pre peniaze, zavraždeným manželom ulúpili približne 400.000 českých korún.

Manželský pár, ako v minulosti uviedla TV Joj, vychovával Krajčovú ako svoju dcéru, tá vedela o úsporách. Muža zabili 25 bodnými ranami nožom a žene preťali tepnu. Pár nemal šancu prežiť. Po čine cez Slovensko odišli do Rumunska, kde ich chytila polícia.

Podľa českých sudcov boli manželia usmrtení veľmi brutálnym spôsobom a išlo skôr o masaker ako o jednoduché zabitie. Dvojica vrahov sa pred troma rokmi zaradila medzi najprísnejšie potrestaných Slovákov v Česku.