Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Krimi

MURÍN: Surovčík prežil Takáča len o dva mesiace

Ján Takáč a Jozef Surovčík Foto: Gustáv Murín

Nový diel TV cyklu dokumentov Gustáva Murína Mafiáni bude o mafiánskej dvojici „bojovníka“ Jána Takáča a s nimi spriahnutého „ekonóma“ Jozefa Surovčíka.

Bratislava 5. mája (teraz.sk) - V piatok 6. mája uvidíte ôsmy diel TV cyklu dokumentov Gustáva Murína „Mafiáni“. Tentoraz o mafiánskej dvojici „bojovníka“ Jána Takáča (zakladateľa mafiánskeho gangu takáčovcov) a s nimi spriahnutého „ekonóma“ Jozefa Surovčíka. Ten druhý zakladal reštaurácie, herne a bary, ten prvý ich chránil, ale tiež „chránil“ iných tak, že od nich bral tzv. výpalné.

Okrem bezpečnostných analytikov (prof. JUDr. Jaroslav Ivor, DrSc., Milan Žitný a Peter Majtan) a 1. viceprezidenta PZ gen. Milana Lučanského prehovoria aj unikátni svedkovia tej doby:

+ bývalý novinár Peter Tóth
a traja anonymní svedkovia: Peter, Vlastimil a Iveta.


Najmä svedectvo posledných troch ukazuje pozoruhodný paradox, že aj neľútostný mafián môže na svoje najbližšie okolie pôsobiť ako milý, kultivovaný a srdečný, či dokonca dobroprajný spoločník. V kontraste s tým sa CBS založená Takáčom volala Valis, čo bolo spojením slov „valcovanie – lisovanie“. A čoskoro, najmä v bratislavskej štvrti Ružinov, bolo mnohým začínajúcim podnikateľom jasné, kto tu bude „valcovať“ a čo sa z nich „vylisuje“.



Ôsmy diel TV cyklu dokumentov "Mafiáni" ukazuje aké závratné kariéry sa dali robiť po páde komunizmu vďaka chaosu, ktorý nezvládli tzv. „neholucionári“. Takáč sa z biletára na diskotékach stal bossom obávanej zločineckej skupiny. Surovčík sa z výčapníka vypracoval na veľkopodnikateľa v oblasti gastronómie a hazardných hier. Zoznámili sa v zápasníckom klube ešte ako chlapci. Vrcholoví zápasníci, karatisti a boxeri vtedy ovládli najmä bratislavské podsvetie.

Hlavné jadro nového organizovaného zločinu v Bratislave zakladali traja bossovia: Belovič, Sýkora a Takáč. Po náhlej smrti Beloviča, ktorého údajne zastihol infarkt za volantom jeho luxusného auta, sa skupina rozdelila na tzv. sýkorky a takáčovcov. A tie spolu súperili až do trpkého konca, kedy obe skupiny prišli o svojich zakladajúcich bossov.

Jozef Surovčík len v Bratislave prevádzkoval spoločne s ďalším podnikateľom Ivom Ružičom viac ako desať reštauračných zariadení zvučného mena. Od populárnej diskotéky Laverna na Námestí SNP cez herňu Alfa Bingo v Petržalke až po reštaurácie Jadran a Astra v Ružinove. Surovčík bol spoločenský človek a rád sa obklopoval známymi ľuďmi. Na otvorení jeho diskotéky Laverna účinkovali napríklad Peter Nagy i Darina Rolincová.

Surovčík priviedol na Slovensko hru bingo a zaviedol hracie automaty. Bol tiež jediný, čo sa verejne pochválil, že zarobil miliardu vtedajších korún.

Rozrastajúce sa impérium Takáč – Surovčík sa však dostalo do krvavého stretu s balkánskymi drogovými dílermi. A je paradoxom doby, že sa v tej brutálnej vojne ocitli sami. Tí cudzokrajní kšeftári s ľudským nešťastím si totiž dokázali nájsť cestičky k najvyšším funkcionárom polície i súdov a ich rozpínanie zastavili vlastne až hlavne títo bossovia bratislavského podsvetia.

Doslova bitevným poľom sa stal obchodný dom Jadran, ale aj iné bratislavské podniky. Okrem bitiek a streľby prišli na rad aj granáty. To, ako dramaticky tá mafiánska vojna prebiehala uvidíte na vlastné oči už najbližší piatok o 21:55 na Jednotke v ôsmom diele TV cyklu dokumentov „Mafiáni“.
--
Ján Takáč prvému útoku v bratislavskom bare Cassey unikol. Tibor V., označovaný médiami za piťovca, strieľal, ale s vážnymi poraneniami si to odniesol Takáčov ochrankár.

Posledné dejstvo Takáčovho životného príbehu sa odohralo 30. júla 2003 o pol šiestej popoludní na ulici Na Revíne v bratislavskej štvrti Kramáre. Neznámy strelec ho zastrelil zozadu, keď práve nasadal do svojho luxusného terénneho Mercedesu. V tomto diele odznie aj svedectvo Takáčovho brata o posledných dňoch veľkého bossa – tušil, že ho „dajú dole“?

Už o dva mesiace neskôr, 25. septembra 2003, sa Jozef Surovčík vybral na červenom horskom bicykli so svojím labradorom na prechádzku popri Seneckých jazerách. Jeho život ukončilo sedem zásahov z pištole. Posledná bola rana istoty do zátylku.

O tom prečo museli zomrieť a kto za tým pravdepodobne stál, sa dozviete už najbližší piatok o 21:55 na Jednotke v ôsmom diele TV cyklu dokumentov "Mafiáni".