Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Krimi

Na obvineného podnikateľa Miroslava V. vydali medzinárodný zatykač

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Miroslav V. odmieta vznesené obvinenia. Korupčná kauza Mýtnik sa týka utajovaných zmlúv na finančnej správe za niekoľko desiatok miliónov eur.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Na obvineného podnikateľa Miroslava V. bol vydaný medzinárodný a európsky zatykač. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Katarína Kudjaková. Upozornil na to portál tvnoviny.sk.

Podnikateľ je obvinený v rámci akcie Mýtnik III pre obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. V súčasnosti sa nachádza v zahraničí.

"Sudca pre prípravné konanie ŠTS vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a dňa 9. augusta 2021 vydal na M. V., obvineného z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku, príkaz na zatknutie, ako aj európsky a medzinárodný zatýkací rozkaz," uviedla Kudjaková.

"Do dnešného dňa nebolo obvinenému doručené na adresu trvalého pobytu uznesenie o vznesení obvinenia ani upovedomenie o termíne výsluchu, bol aj napriek tomu kontaktný a súčinný s vyšetrovateľkou. Bola podaná aj žiadosť o vykonanie výsluchu formou videokonferencie, čo je štandardný spôsob vypočutia svedka alebo obvineného, keď žije v zahraničí. Na vydanie medzinárodného alebo európskeho zatýkacieho rozkazu preto nie je daný žiadny zákonný dôvod," zareagoval pre TASR obhajca Miroslava V. Ondrej Laciak.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil minulý týždeň v rámci akcie Mýtnik III dovedna osem osôb z korupčnej trestnej činnosti. Medzi obvinenými je okrem podnikateľa aj bývalá prezidentka Finančnej správy (FS) SR Lenka W., či bývalý štátny tajomník Radko K. Obvinený je aj bývalý šéf FS František I.

Miroslav V. odmieta vznesené obvinenia. Korupčná kauza Mýtnik sa týka utajovaných zmlúv na finančnej správe za niekoľko desiatok miliónov eur.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR zároveň pred časom prerušilo obvinenému Miroslavovi V. výkon funkcie honorárneho konzula Monackého kniežactva v SR.