Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Krimi

Nemeckého vojaka a jeho príbuzného zadržali pre pravicový extrémizmus

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia uviedli, že pri prehliadkach domovov a pracovísk podozrivých mužov našli dôkazy vrátane strelných zbraní, výbušnín a streliva.

Berlín 1. marca (TASR) - Nemeckého vojaka a jedného z jeho príbuzných zadržali pre podozrenie z nelegálneho hromadenia zbraní a vyjadrovania podpory krajnej pravici. V pondelok o tom informovali nemeckí vyšetrovatelia, ktorých citovala agentúra AP.

Oboch mužov zatkli uplynulý víkend v spolkovej krajine Hesensko, informovala krajinská kriminálna polícia a prokuratúra. Tretí muž, tiež ich príbuzný, sa v nedeľu večer sám prihlásil na polícii.

Vyšetrovatelia uviedli, že pri prehliadkach domovov a pracovísk podozrivých mužov našli dôkazy vrátane strelných zbraní, výbušnín a streliva.

K zadržaniu došlo v čase šíriacich sa obáv z pravicového extrémizmu medzi príslušníkmi nemeckej armády. Splnomocnenkyňa nemeckého parlamentu pre ozbrojené sily Eva Höglová minulý týždeň uviedla, že počet hlásení o krajne pravicových incidentoch v armáde stúpol z 363 v roku 2019 na minuloročných 477.

Špeciálne komando ozbrojených síl (KSK) čelí, po mnohých obvineniach z napojenia na krajnú pravicu, osobitnej kontrole. Nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová vlani v júli rozpustila jednu z jednotiek KSK a zároveň oznámila reformy v oblasti vyšetrovania extrémizmu.