Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Krimi

Nicolasa Sarkozyho odsúdili za korupciu na rok väzenia

Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy prichádza na súd v Paríži v pondelok 1. marca 2021. Foto: TASR/AP

Sarkozy bude môcť v súlade s rozhodnutím súdu požiadať o výkon trestu v domácom väzení, počas ktorého bude musieť nosiť elektronický monitorovací náramok.

Paríž 1. marca (TASR) - Bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho odsúdili v pondelok pre obvinenia z korupcie na rok väzenia. Celkovo mu súd v Paríži vymeral tri roky odňatia slobody, z toho dva podmienečne, informovala agentúra AP.

Sarkozy bude môcť v súlade s rozhodnutím súdu požiadať o výkon trestu v domácom väzení, počas ktorého bude musieť nosiť elektronický monitorovací náramok.

Prokuratúra pôvodne žiadala súd, aby Sarkozymu vymeral štyri roky väzenia, z toho dva nepodmienečne. Rovnaký trest žalobcovia žiadali pre jeho dlhoročného advokáta Thierryho Herzoga, ako aj pre prokurátora Gilberta Aziberta. Obaja v pondelok dostali rovnaký trest ako Sarkozy, píše AP.

Sarkozy a Herzog boli odsúdení pre obvinenia z korupcie a zvýhodňovania na základe údajného pokusu o podplatenie Aziberta z roku 2014 so zámerom získať tajné informácie o vyšetrovaní financovania predvolebnej kampane.

Bývalý prezident to mal oplatiť podporou tohto vysokopostaveného úradníka pri jeho žiadosti o "pohodlnú" pracovnú pozíciu v Monaku. Azibert bol v inkriminovanom čase vedúcim poradcom na najvyššom odvolacom súde Francúzska. Zmienenú prácu v Monaku napokon nedostal.

Súd sa pred vynesením pondelkového verdiktu vyjadril, že skutočnosti v tomto prípade boli "obzvlášť závažné" v kontexte toho, že ich spáchal bývalý prezident, ktorý využil svoje postavenie na osobné účely. Navyše, ako bývalý právnik veľmi dobre vedel, že ide o trestný čin, dodal súd.

Sarkozy (66), ktorý stál na čele Francúzska v rokoch 2007 - 2012, je obvinený aj z prijatia miliónov eur od bývalého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího na svoju predvolebnú kampaň v roku 2007 a prekročenia finančného limitu počas neúspešnej kampane v roku 2012. Pred súd v súvislosti s týmto obvinením predstúpi spolu s 13 ďalšími obžalovanými koncom marca.