Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Krimi

Strelca z Christchurchu odsúdili na doživotie

Dvadsaťdeväťročný Austrálčan Brenton Harrison Tarrant, ktorý vlani na Novom Zélande pri útoku na dve mešity zastrelil 51 moslimov, stojí na súde 24. augusta 2020 v Christonchurche. Foto: TASR/AP

Oba útoky naživo vysielal na sociálnych sieťach.

Christchurch 27. augusta (TASR) – Austrálskeho belošského rasistu Brentona Tarranta, ktorý zastrelil vlani v mešitách v novozélandskom meste Christchurch 51 ľudí, odsúdili vo štvrtok na doživotné väzenie bez možnosti podmienečného prepustenia. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Sudca Cameron Mander pri vynesení verdiktu uviedol, že je to vôbec po prvý raz, čo na Novom Zélande niekoho odsúdili na taký prísny, respektíve maximálny, trest odňatia slobody.

Tarrant sa v marci priznal k 51 obvineniam z vraždy, 40 pokusom o vraždu a k jednému obvineniu z terorizmu.

Uznali ho za vinného vo všetkých bodoch obžaloby. V prípade 51 obvinení z vraždy bol pritom odsúdený na doživotie bez možnosti prepustenia a v prípade 40 pokusov o vraždu bol odsúdený – na súbežný väzenský trest – 12 rokov odňatia slobody, píše agentúra DPA.

Na štvordňovom pojednávaní s Tarrantom, ktoré predchádzalo verdiktu, vypovedalo v súvislosti s útokmi aj približne 90 preživších a pozostalých po obetiach. Hovorili o útokoch a tiež dlhodobej traume, ktorú im spôsobili, informuje AP.

Tarrant začal 15. marca 2019, počas piatkových modlitieb, strieľať na ľudí v preplnenej mešite Al Noor, z ktorej sa následne presunul do ďalšej mešity Linwood na predmestí Christchurchu, kde pokračoval v paľbe. Oba útoky naživo vysielal na sociálnych sieťach.