Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Krimi

OBCHODOVAL S LIEKMI NA PREDPIS: Polícia obvinila muža z Prešova

Policajná snímka liekov na sociálnej sieti. Foto: Polícia SR - Prešovský kraj

Vyšetrovateľ spracoval podnet na väzobné stíhanie obvineného.

Prešov 30. marca (TASR) - Trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov hrozí v prípade dokázania viny mužovi z Prešova, ktorý mal obchodovať s liekmi na predpis. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.

Ako uviedol, odbor kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove realizoval vlastnú policajnú akciu s názvom Lekár zameranú proti páchaniu drogovej trestnej činnosti v okrese Prešov.

"V utorok (28. 3.) v ranných hodinách v meste Prešov kriminalisti realizovali zaisťovacie úkony, pri ktorých zadržali jednu osobu. Pri domovej prehliadke boli zaistené liečivá viazané na lekársky predpis, a to najmä Neurol v množstve najmenej 3500 tabliet, Tralgit v množstve najmenej 44 balení-fľaštičiek a Tramal. Predmetné liečivá si mal zadovažovať 33-ročný Prešovčan a následne ich mal ďalej neoprávnene distribuovať ďalším osobám," povedal Džobanik.

Ako doplnil, dlhodobé užívanie uvedených liečiv bez lekárskej kontroly v rozpore s indikáciou a v neprimerane zvýšených dávkach alebo vo vzájomnej kombinácii vyvoláva u konzumenta stavy podobné stavom spojeným s užívaním omamných a psychotropných látok. Môže viesť k rozvoju ťažkej psychickej a fyzickej závislosti od týchto látok, keďže sú spôsobilé ovplyvniť psychiku človeka.

"V rámci domovej prehliadky bola zaistená taktiež finančná hotovosť, ako aj ďalšie veci súvisiace s páchaním uvedenej trestnej činnosti," doplnil Džobanik.

Polícia muža obvinila z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi v súbehu s prečinom ohrozovania zdravia nepovolenými liekmi, liečivami a zdravotníckymi pomôckami. Vyšetrovateľ zároveň spracoval podnet na väzobné stíhanie obvineného.