Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Krimi

Podnikateľ nariadil zakopávať uhynutý dobytok, bude čeliť žalobe

Ilustračná snímka Foto: TASR - Erika Ďurčová

Policajti počas prehliadky priestorov a pozemkov našli 23 uhynutých jedincov hovädzieho dobytka s ušnými známkami, uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Trenčín 22. novembra (TASR) – Trenčianski enviropolicajti ukončili vyšetrovanie s návrhom na podanie obžaloby proti fyzickej osobe J. M. zo Zlatých Moraviec a právnickej osobe za prečin neoprávneného nakladania s odpadmi v súbehu s prečinom zanedbania starostlivosti o zvieratá. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Štyridsaťsedemročný konateľ spoločnosti mal od mája roku 2020 opakovane dávať svojim zamestnancom pokyn na zakopávanie uhynutých jedincov hovädzieho dobytka do hnojiska, ktoré sa nachádzalo na pozemku v obci Zliechov v Ilavskom okrese. Išlo o dobytok, ktorý v dôsledku neplnohodnotnej potravy, vážnych metabolických porúch a následného zhoršeného zdravotného stavu postupne uhynul.

"Policajti počas prehliadky priestorov a pozemkov našli 23 uhynutých jedincov hovädzieho dobytka s ušnými známkami. Presný počet uhynutých jedincov dobytka bez ušných známok nebolo možné zistiť, pretože už boli v štádiu rozkladu," uviedla hovorkyňa.

Zo znaleckého posudku podľa nej vyplynulo, že by mohlo ísť celkovo o 50 až 60 uhynutých kusov hovädzieho dobytka s hmotnosťou viac ako päť ton. Náklady spojené s naložením, vývozom a zneškodnením odpadu vyčíslili takmer na 3000 eur.