Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Krimi

Podnikateľa Jozefa M. v stredu vypočuli v nemocnici české orgány

Na archívnej snímke Jozef M. Foto: TASR/Michal Svítok

Verejné zasadnutie, na ktorom sa Jozef M. v stredu na Najvyššom súde SR teda nezúčastnil, senát odvolacieho súdu odročil na 29. júla.

Bratislava/Ostrava 1. júla (TASR) - Obžalovaného a neprávoplatne odsúdeného podnikateľa Jozefa M., ktorého minulý mesiac zadržali na základe európskeho zatýkacieho rozkazu v Šumperku, v stredu vypočuli české orgány.

"S ohľadom na zdravotný stav žiadanej osoby bol dnes vykonaný jej výsluch v nemocnici. Ďalej sú zhromažďované listinné dôkazy k podaniu príslušného návrhu na súd. Po zhromaždení materiálov potrebných na posúdenie všetkých obligatórnych a fakultatívnych dôvodov na vydanie, eventuálne nevydanie žiadanej osoby bude v zmysle príslušného paragrafu a zákona na základe európskeho zatýkacieho rozkazu návrh podaný na Krajský súd v Ostrave. Ten je príslušný rozhodnúť o vydaní alebo nevydaní požadovanej osoby," uviedol v stredu pre TASR krajský štátny zástupca v Ostrave Libor Malý.

Podľa jeho slov sa tak aktuálne realizuje štandardné konanie o vydaní žiadanej osoby na základe európskeho zatýkacieho rozkazu v zmysle príslušného zákona o medzinárodnej justičnej spolupráci v trestných veciach a tiež predbežné šerenie.

Verejné zasadnutie, na ktorom sa Jozef M. v stredu na Najvyššom súde SR teda nezúčastnil, senát odvolacieho súdu odročil na 29. júla. "NS SR urobil všetky opatrenia na vykonanie verejného zasadnutia. Vzhľadom na to, že obžalovaný Jozef M. sa nedostavil a nedal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti, zákonné podmienky na vykonanie verejného zasadnutia neboli splnené. Senát NS SR určil ďalší termín verejného zasadnutia v predmetnej veci na 29. júl o 9.00 h," uviedla Alexandra Važanová z referátu komunikácie NS SR.

S Jozefom M., ktorého zadržala 17. júna polícia v nemocnici v Šumperku na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, sa uskutočňuje v ČR predbežné vyšetrovanie zo strany Krajského štátneho zastupiteľstva v Ostrave. Krajský súd v Ostrave 20. júna nezobral Jozefa M. do predbežnej väzby, keďže nezistil dôvody väzby, ktorú navrhovalo Krajské štátne zastupiteľstvo v Ostrave.

V prípade, že by zastupiteľstvo podalo návrh na dodanie do väzby vydávajúcej, rozhodoval by o nej Krajský súd v Ostrave a potom ako odvolací Vrchný súd v Olomouci.