Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Krimi

Policajný exprezident Tibor G. zostáva v preventívnej a kolúznej väzbe

Na archívnej snímke bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa obhajcu Mareka Paru v postupe orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) vzhliadli určité zneužívanie.

Bratislava 10. marca (TASR) - Bývalý policajný prezident Tibor G. zostáva vo väzbe za nezmenených podmienok. "Senát 1T NS SR na neverejnom zasadnutí 3. marca rozhodol tak, že obvineného Tibora G. ponechal v kolúznej a preventívnej väzbe," uviedla na otázku TASR hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. NS SR sa tak stotožnil s februárovým názorom sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, a to, že dôvod kolúznej väzby je u obvineného naďalej v tomto štádiu konania daný.

ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, 16. februára nevyhovel žiadosti Tibora G. o vypustenie kolúzneho dôvodu väzby, v ktorej je od vlaňajšieho novembra. Podľa obhajcu Mareka Paru v postupe orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) vzhliadli určité zneužívanie. Pri kolúznej väzbe, ktorej dôvodom je akútna obava z ovplyvňovania vyšetrovania, treba rýchlo konať, čo však nie je vidieť zo strany OČTK. Tri až štyri mesiace podľa advokáta je dostatočný čas na to, aby zabránili konkrétnej obave. Para argumentuje tým, že jeho klient mal tým pádom znemožnený kontakt čo i len s jednou blízkou osobou, rodinou, návštevami, vrátane telefonického kontaktu.

Tibora G. zadržali začiatkom novembra 2020 v rámci policajnej akcie Očistec, kedy Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala aj ďalších sedem osôb. Čelí obvineniu pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa, a tiež korupčnej trestnej činnosti.