Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Krimi

Polícia obvinila väzňa, ktorý z Rimavskej Soboty ušiel do Maďarska

Na snímke Igor H. Foto: TASR - KR PZ Banská Bystrica

Obvinila ho z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia.

Rimavská Sobota 9. novembra (TASR) – Vyšetrovateľ v Rimavskej Sobote obvinil 21-ročného Igora H. z Rimavskej Soboty, ktorý je v súčasnosti vo výkone trestu odňatia slobody a v utorok 8. novembra ušiel do Maďarska, z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia. TASR o prípade informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Banskej Bystrici Andrea Petrovičová.

„Obvinený muž bol na vyšetrení v diagnostickom centre v Rimavskej Sobote. Po vyšetrení po 10.00 h bol umiestnený na zadné sedadlo služobného motorového vozidla. Počkal, pokiaľ si sprevádzajúci strážnik sadol za volant a keď naštartoval motorové vozidlo, otvoril zadné dvere a so slovami 'už sa nevrátim' z vozidla vystúpil a unikol po Dobšinského ulici, kde sa stratil medzi bytovými domami,“ priblížila hovorkyňa.

Následne nasadol do osobného motorového vozidla Audi A4 a pokračoval v úteku. „O 10.47 h volala na linku tiesňového volania občianka, ktorá oznámila pohyb podozrivej osoby, o ktorej mala vedomosť, že by sa mala nachádzať vo výkone trestu,“ dodala Petrovičová, podľa ktorej bolo na škodu veci, že útek väzňa nebol ihneď oznámený z ústavu na výkon trestu odňatia slobody. „Obvinený tak získal časový náskok, ktorý sťažoval jeho zadržanie,“ vysvetlila.

Podozrivé vozidlo spozorovala hliadka Obvodného oddelenia PZ v Rimavskej Seči, ktorá ho začala prenasledovať. „Napriek výzvam na zastavenie muž pokračoval v bezohľadnej jazde a unikol až na územie Maďarska, do mesta Ózd, kde bol vo večerných hodinách zadržaný,“ uviedla hovorkyňa s tým, že Igor H. bude vydaný na územie Slovenskej republiky v zmysle platných dohôd medzi obidvoma štátmi.



"Napriek tomu, že odsúdení umiestnení v otvorenom oddelení sa mimo tohto oddelenia pohybujú bez dozoru či sprievodu príslušníkov zboru, práve v tomto prípade (aj s prihliadnutím na účel opustenia ústavu - návšteva lekára) sme odsúdenému zabezpečili odvoz civilným zamestnancom ústavu, aby nemusel ísť verejnou dopravou. Aj vďaka tomu mohol byť (a aj bol) bezodkladne po zistení mimoriadnej udalosti informovaný vedúci otvoreného oddelenia, ktorý cestou operačného strediska nahlásil uvedenú skutočnosť Policajnému zboru a následne aj osobne privolanej hliadke. Vzhľadom na postup zainteresovaných osôb, ako aj na režim otvoreného oddelenia, nedošlo k žiadnemu porušeniu alebo zanedbaniu povinností. Nevidíme preto žiadny dôvod na sankcionovanie," zdôraznil dnes pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Ako ďalej uviedol, išlo o nasledovný časový sled: "O 10.45 h prišlo podľa zistení zboru k mimoriadnej udalosti. O 10.46 h vodič (civilný zamestnanec zboru, ktorý viezol odsúdeného k lekárovi) telefonicky informoval o tejto skutočnosti vedúceho otvoreného oddelenia, ktorý na základe toho vyslal prenasledovaciu hliadku ZVJS. Následne o 10.53 - 11.00 h prišla pohotovostná motorizovaná hliadka Okresného riaditeľstva Policajného zboru Rimavská Sobota do otvoreného oddelenia za účelom preverenia informácie civilnej osoby. Následne štyri minúty nato bola nadviazaná súčinnosť s KR PZ Banská Bystrica," zdôraznil Baláž.