Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Krimi

Polícia upozorňuje Slovákov na podvody s ponukami práce v USA

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Slovenskí občania potrebujú na prácu v USA vízum.

Bratislava 13. mája (TASR) - Slovenskí občania potrebujú na prácu v USA vízum, pripomína polícia, ktorá zároveň upozorňuje na podvodné aktivity na Slovensku týkajúce sa ponúk na zamestnanie v USA.

"Ide o aktivity fyzických aj právnických osôb, ktoré sa vydávajú za oprávnené sprostredkovateľské agentúry, ponúkajúce zamestnanie občanom SR, ktorí cestujú do USA v rámci bezvízového programu ESTA alebo s turistickým vízom. Pracovať v USA s turistickým štatútom alebo ESTA je porušením zákonov USA, a preto sú takéto ponuky zavádzajúce," zdôraznil hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Pripomína, že osoby, ktoré sa uchádzajú o zamestnanie v USA, musia požiadať o príslušný typ pracovného víza ešte pred vycestovaním do USA. Väčšina typov dočasných pracovných víz si podľa slovenskej polície vyžaduje podanie pracovnej petície budúcim zamestnávateľom v USA na Prisťahovaleckej službe (USCIS) a jej následné schválenie. Polícia tiež upozorňuje, že schválená pracovná petícia nezaručuje automatické udelenie pracovného víza, pokiaľ žiadateľ nespĺňa iné požiadavky prisťahovaleckého zákona. "Ale je zásadnou podmienkou pre väčšinu zamestnaní v USA," dodal Wäldl.

Upozornil, že program Summer Work and Travel alebo podobné výmenné programy, ktoré umožňujú ich držiteľom dočasné, legálne zamestnanie v USA, vyžadujú platné J1 vízum. To musí byť vydané pred vycestovaním do USA, na základe schváleného a schválenou sponzorskou agentúrou zabezpečeného, výmenného programu. "Účastníci takýchto programov rovnako nemôžu použiť na cestu do USA turistické vízum alebo ESTA," doplnil Wäldl.

Ďalšie informácie o dočasných pracovných vízach alebo výmenných programoch sú k dispozícii na oficiálnej webovej stránke vízového servisu USA na Slovensku na www.ustraveldocs.com.