Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Krimi

V prevádzačskej akcii Pavúk obvinili aj policajta zo Sobraniec

Ilustračné foto. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Vyšetrovateľ národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii už spracoval na dvoch z obvinených návrh na väzobné stíhanie.

Bratislava 11. januára (TASR) – Obvineniu z trestného činu prevádzačstva čelia po pondelkovom (10.1.) pokračovaní policajnej akcie Pavúk tri ďalšie osoby vrátane 40-ročného príslušníka Policajného zboru z Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance F.D. Ako TASR informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka, polícii sa tak podarilo nadviazať na aktivitu zo septembra 2021, keď z prevádzačstva obvinila prvých päť členov organizovanej skupiny, pôsobiacej v Košickom a Prešovskom kraji i na Ukrajine.

"Výsledkom pondelkovej akcie je obvinenie 59-ročného občana Ukrajiny V.L., 40-ročného príslušníka Policajného zboru F.D. a 43-ročného občana Slovenskej republiky V.L," uviedol.

Dodal, že organizovaná skupina, ktorej mali byť obvinení členmi, vznikla na prelome rokov 2020 a 2021. Jej cieľom bolo nelegálne prevádzačstvo osôb z tretích krajín z Ukrajiny na Slovensko cez zelenú hranicu, pričom mala pri svojej činnosti využívať informácie obvineného hraničného policajta o rozmiestnení službukonajúcich hliadok. Na základe týchto informácií mali ďalší členovia skupiny prevážať migrantov motorovými vozidlami.

"Ich prvá cesta viedla do vopred pripravených domov, kde boli nejaký čas umiestnení. Po zorganizovaní ich prepravy prostredníctvom spolupracujúcich vodičov zabezpečili ich bezpečný prevoz územím Slovenska. Cez Českú republiku alebo Poľsko smerovali do cieľovej destinácie, ktorou bola Spolková republika Nemecko," priblížil Slivka.

Vyšetrovateľ národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii už spracoval na dvoch z obvinených návrh na väzobné stíhanie. Keďže sa tretí obvinený, občan Ukrajiny, zdržiava mimo územia Slovenska, vyhlásia po ňom pátranie prostredníctvom Schengenského informačného systému a vydajú zatýkací rozkaz. "Páchateľom v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody od sedem až do desať rokov," doplnil policajný hovorca.

V septembri 2021 v rámci prvotnej akcie Pavúk policajti odhalili, zadržali a obvinili päť mužov vo veku 41 až 47 rokov vrátane hlavy organizovanej skupiny. Ďalších troch už obvinili po zadržaní s migrantmi v Čechách a v Poľsku. Polícia už vtedy avizovala, že nevylučuje vo veci ďalšie obvinenia.