Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Krimi

Kože medveďa, zubra i rysa: Polícia prehľadala stovky balíkov a kufrov

Ilustarčná snímka. Foto: TASR/AP

V rámci cielených kontrol preverili policajti z rôznych krajín podľa hovorkyne stovky balíkov, kufrov, vozidiel, lodí a nákladov.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Policajti odhalili na Slovensku počas domových a iných prehliadok v rámci operácie Thunder 2022 kože z medveďa hnedého, rysa ostrovida, zubra európskeho a mačky divej, ako aj preparáty medveďa hnedého, exempláre mimoriadne ohrozeného hlucháňa hôrneho a ďalších ohrozených druhov živočíchov. Do operácie pod vedením Interpolu a Svetovej colnej organizácie (WCO) sa celkovo zapojilo 125 krajín sveta. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Operácia Thunder 2022 zaznamenala po celom svete takmer 2200 zaistení vecí a identifikáciu viac ako 930 podozrivých, čo vyvolalo sériu zatknutí a vyšetrovaní spojených s nezákonným obchodovaním, spracovaním, vývozom a dovozom ohrozených voľne žijúcich živočíchov a rastlín. Orgány presadzujúce právo identifikovali viac ako 140 spoločností podozrivých zo zapojenia sa do tejto protiprávnej činnosti," priblížila Bárdyová.

V rámci cielených kontrol preverili policajti z rôznych krajín podľa hovorkyne stovky balíkov, kufrov, vozidiel, lodí a nákladov. Pátranie na pozemných a vzdušných hraničných priechodoch a aj vo vnútrozemí sa zameralo na odhalenie nelegálnych transportov alebo držieb ohrozených druhov voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES).

Policajti v rámci operácie zaistili napríklad viac ako 110 veľkých mačkovitých šeliem, viac ako 30 primátov a 130 častí tiel primátov, 25 rohov z nosorožcov, deväť pangolínov a skoro 400 kilogramov ich šupín a rôznych derivátov, 750 vtákov a viac ako 450 rôznych častí tiel vtákov. "Ďalej bolo zaistených takmer 780 kilogramov slonoviny a viac ako 25 častí tiel slonov, 1795 plazov a takmer pol tony častí plazov a ich derivátov, viac ako 2810 kilogramov morských produktov, vrátane koralov a úhorov, 1190 korytnačiek a viac ako tona iných voľne žijúcich živočíchov, ich častí a derivátov," doplnila hovorkyňa.

Zaistené boli aj rastliny a drevo - viac ako 47 metrov kubických palisandru, takmer 47.000 metrov kubických iného dreva, 710 kaktusov a 1706 kusov orchideí. Niekoľko krajín oznámilo zabavenie odevov a doplnkov vyrobených z kože plazov.

Celosvetová bezpečnostná operácia Thunder je zameraná na boj proti nelegálnemu obchodovaniu s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES) a na boj proti nelegálnej ťažbe dreva.