Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Krimi

Policajti nezasiahli, lebo útočník tvrdil, že má rukojemníkov

Miestna obyvateľka zapaľuje sviečky pred reštauráciou Družba v moravskom meste Uherský Brod, kde strelec zabil osem hostí, 24. februára 2015. Foto: TASR/AP

Vtedy policajti , že všetci sú celý čas už mŕtvi.

Uherský Brod 27. februára (TASR) - Policajti vo štvrtok vysvetlili, prečo v utorok 24. februára vtrhli do reštaurácie Družba v moravskom meste Uherský Brod, kde strelec zavraždil osem ľudí, až po takmer dvoch hodinách. Držali sa ďalej, pretože útočník s nimi komunikoval a tvrdil im, že má rukojemníkov. Policajti vtedy nevedeli, že všetci sú celý čas už mŕtvi. Informoval o tom český spravodajský portál iDNES.cz.



Na adresu policajtov sa zniesla kritika, že v reštaurácii mali zasiahnuť skôr. Riaditeľ polície Zlínskeho kraja Jaromír Tkadleček však vyhlásil, že to nebolo možné. A poskytol časový súhrn popoludňajšej tragédie.

Prvé oznámenie prijali policajti o 12.38 h - muž strieľal v reštaurácii Družba v Uherskom Brode. O minútu mali ďalší telefonát s informáciou, že páchateľ je stále vo vnútri a sú možné ďalšie zranenia.

O 12.43 h začal s políciou komunikovať muž, ktorý sa skrýval na toalete.

Prvá hliadka policajtov z miestneho obvodného oddelenia prišla pred reštauráciu o 12.47 h. "Po troch minútach nadviazali kontakt s mužom, ktorý na nich začal strieľať. Z troch možných postupov sa hliadka rozhodla pre stiahnutie sa z priestoru a zavolanie posíl," vysvetlil Tkadleček. Dodal, že síce všetci policajti musia byť ochotní podstúpiť riziko streleckého konfliktu, ale vždy je sprevádzané aj rizikom ohrozenia civilistov.

Na miesto dorazili ďalší policajti a o 12.56 h si veliteľ zásahu vyžiadal zásahovú jednotku z Brna, keďže Zlínsky kraj takú nemá. Presun 15 policajných špecialistov v štyroch autách po trase dlhej 90 kilometrov trval od nahlásenia 66 minút.

Veliteľ brnianskej zásahovej jednotky Zdeněk Frank sa vyjadril aj ku kritike, prečo sa špecialisti nepresúvali vrtuľníkom - zmestilo by sa doň totiž len šesť mužov so základným vybavením, čo by nebolo pre zásah v reštaurácii dostatočné, a museli by čakať na ďalších kolegov idúcich autom.

Keďže muž sa pred 13.00 h skontaktoval aj s televíziou Prima, policajti získali na útočníka i telefonický kontakt a o 13.07 h s ním vyjednávač, ktorý bol na ceste zo Zlína, nadviazal kontakt.

Skúsený, úspešný vyjednávač dostal od muža informáciu, že zadržiava rukojemníkov a chce vyjednávať.

Práve táto skutočnosť bola pre ďalší postup polície zásadná.

Polícia musí podľa zákona predovšetkým chrániť život a zdravie. Policajti vedeli, že niekto je ukrytý na toalete.

Muž odmietal prepustiť prípadných zranených či vpustiť dnu zdravotníka. Komunikácia sa vyostrovala a strácala reálny základ, uviedol Tkadleček. Po 14.00 h prestal útočník reagovať na telefonáty a esemesky, o 14.15 h bola komunikácia ukončená.

Veliteľ zásahu vyhodnotil po rýchlej porade situáciu tak, že nutné sú silové riešenie - a o 14.21 h vnikla dnu zásahová jednotka.

Ešte predtým sa pokúsili s vyjednávačom o kontakt cez okno. Keď však zaujali pozície, zvnútra sa ozval výstrel. Bol to signál, že zásahová jednotka musí okamžite vniknúť do reštaurácie.

Zákrok trval len niekoľko sekúnd a policajti našli vo vnútri iba osem mŕtvych obetí bez známok života a mŕtveho strelca.



Z doterajších informácií vyplýva, že páchateľ zastrelil väčšinu osôb hneď po vniknutí do reštaurácie a za krátky čas. Keď teda polícia komunikovala s mužom, všetci ľudia už boli mŕtvi. "My sme však tieto informácie nemali," vysvetlil Tkadleček, ktorého citoval portál iDNES.cz.