Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Krimi

POŽIAR V CHRÁNENEJ OBLASTI: Polícia obvinila dvoch mužov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Polícia obvinila mužov T. A. a F. M. pre trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov spáchaný formou spolupáchateľstva.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Bratislavskí enviropolicajti obvinili dvoch mužov, ktorí mali ešte v marci spôsobiť požiar porastu na Jakubovských rybníkoch v Chránenej krajinnej oblasti Záhorie. Požiar zničil a poškodil biotopy chránených druhov, okrem iného spôsobil aj usmrtenie dvoch jedincov chránených druhov živočíchov užovky obojkovej. Škodu na životnom prostredí vyčíslili na takmer 40.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Polícia obvinila mužov T. A. a F. M. pre trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov spáchaný formou spolupáchateľstva. "Podľa zistení enviropolicajtov mali obvinené osoby dňa 14. marca 2022 spôsobiť požiar 1600 štvorcových metrov porastu na Jakubovských rybníkoch, ktoré sa nachádzajú v Chránenej krajinnej oblasti Záhorie, Chránené vtáčie územie Záhorské Pomoravie, na území s druhým stupňom ochrany," priblížila Bárdyová.

Polícia upozorňuje verejnosť, že požiare vo voľnej krajine spravidla spôsobujú okrem majetkovej škody aj významné škody na životnom prostredí. "V prípade, že je za takéto konanie zodpovedná konkrétna osoba, môže byť v závislosti od spôsobenej škody a okolností skutku postihnutá v zmysle trestného práva za spáchanie viacerých trestných činov, ktoré takéto konanie môžu postihovať," pripomenula hovorkyňa. Polícia doplnila, že trestným činom môže byť aj konanie z nedbanlivosti, keď na životnom prostredí vznikne väčšia škoda.