Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Krimi

Primátora Liptovského Mikuláša J. Blcháča polícia údajne opäť obvinila

Na archívnej snímke primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč Foto: TASR - Andrej Galica

Obvinený má byť z prečinu zneužívania právomocí verejného činiteľa v súvislosti so stavbou heliportu pri Liptovskej Ondrašovej.

Liptovský Mikuláš 8. apríla (TASR) - Primátora Liptovského Mikuláša Jána Blcháča mala podľa medializovaných informácií polícia opätovne obviniť z prečinu zneužívania právomocí verejného činiteľa v súvislosti so stavbou heliportu pri Liptovskej Ondrašovej.

"V predmetnej veci vedie vyšetrovateľka Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline trestné stíhanie pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa, v priebehu vyšetrovania a až do jeho skončenia nebudeme k prípadu poskytovať žiadne informácie," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Jana Balogová. Primátor tvrdí, že o údajnom obvinení sa dozvedel z médií. "Nedisponujeme informáciou o tom, že by bol pán primátor obvinený, preto vám aktuálne nevieme podať k danej veci žiadne stanovisko," reagovala hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

Policajný vyšetrovateľ liptovskomikulášskeho primátora v tejto veci obvinil už tretí raz. Podľa medializovaných informácií by malo ísť o problém s mimosúdnou dohodou na 2,7 milióna eur, ktorú primátor podpísal s investorom heliportu na prelome januára a februára minulého roka. Blcháč sa vtedy vyjadril, že nehodlá podľahnúť pokusom o úmyselnú diskreditáciu. "Znášam dôsledky problému, ktorý som nespôsobil ja. Som nevinný a verím, že moje meno bude čoskoro očistené, keďže situáciu vnímam ako účelovú diskreditáciu mojej osoby," upozornil. V prípade dokázania viny hrozí obvinenému trest odňatia slobody na dva až päť rokov.

Investor heliportu Cyril Fogaš požiadal o začatie územného konania v roku 2011, posúdiť malo prípustnosť stavby civilného letiska vedľa akvaparku a obytnej zóny. Po tlaku dotknutých občanov zmenili mestskí poslanci v roku 2013 územný plán tak, aby výstavba heliportu v danej oblasti nebola možná. Po výmene primátorov v roku 2014 prejavil nový primátor Ján Blcháč vôľu s investorom diskutovať. Pri podpísaní mimosúdnej dohody investor prisľúbil, že od mesta nebude žiadať náhradu škody, ak mesto prijme opatrenia, ktoré realizáciu projektu dovolia. Mimosúdnu dohodu neskôr mesto vyhlásilo za neplatnú.

Stavebný úrad v Liptovskom Mikuláši na základe nového územného plánu výstavbu heliportu nepovolil. Proti jeho konaniu niekoľkokrát zasiahol nadriadený žilinský orgán, ktorý rozhodol v prospech investora. Konanie Okresného úradu v Žiline však napadol prokurátor a uložil mu konať v súlade so zákonom. Spis heliport sa pred koncom minulého roka stratil. Stalo sa tak po tom, keď vo veci heliportu nakoniec rozhodoval až bývalý minister dopravy Ján Počiatek, podľa ktorého investor nemôže heliport pri Ondrašovej budovať. Voči jeho rozhodnutiu podal investor žalobu na Najvyššom súde SR. Investor aj napriek pretrvávajúcim problémom s úradmi naďalej vykonáva vyhliadkové lety ponad Liptov z takzvanej pracovnej plochy.