Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Krimi

Obetí útoku na kábulskú univerzitu je najmenej 35

Novinári si fotia interiér kábulskej univerzity po pondelňajšom útoku v afganskej metropole 3. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Na univerzite sa v čase pondelňajšieho útoku konali promócie sudcov a vyšetrovateľov, ktorí ukončili vysokoškolské štúdium.

Kábul 3. novembra (TASR) – Počet obetí pondelňajšieho útoku na univerzitu v afganskej metropole Kábul, ku ktorému sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát, sa zvýšil na najmenej 35. S odvolaním sa na vládne zdroje o tom informovala v utorok agentúra Reuters.

Podľa oficiálneho vyhlásenia ministerstva vnútra si útok vyžiadal 22 mŕtvych a 27 zranených. Dva zdroje z prostredia afganskej vlády však pre agentúru Reuters uviedli, že obetí je najmenej 35; väčšinu z nich tvorili študenti univerzity. Ďalších okolo 50 ľudí utrpelo zranenia, pričom niektorí si zlomili končatiny pri tom, ako vyskočili z okien v snahe zachrániť si život.

V utorok bol v Afganistane vyhlásený štátny smútok. Pred univerzitou sa zhromaždilo približne 100 študentov protestujúcich proti priebehu mierových rozhovorov afganskej vlády s militantným hnutím Taliban v katarskej Dauhe, ktoré zatiaľ neviedli k upokojeniu situácie v krajine.

Taliban poprel akúkoľvek účasť na pondelňajšom útoku, ktorý nasledoval po samovražednom bombovom útoku v Kábule z 24. októbra. Ten si vyžiadal 24 mŕtvych a 57 zranených. Aj k nemu sa prihlásili militanti z Islamského štátu.

Na univerzite sa v čase pondelňajšieho útoku konali promócie sudcov a vyšetrovateľov, ktorí ukončili vysokoškolské štúdium. Otváral sa tam knižný veľtrh, na ktorý prišiel aj iránsky veľvyslanec a viacerí afganskí predstavitelia.