Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Krimi

Slovenke v ČR podozrivo náhle umreli traja novoredenci, obvinili ju

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lekári tvrdia, že nad prípadom krútia hlavou a myslia si, že to takmer nie je možné.

26. novembra (TASR) - Českí odborníci hodnotia ako mimoriadne nepravdepodobné alebo dokonca takmer vylúčené, že by jednej matke postupne zomreli tri deti na takzvaný syndróm náhleho úmrtia dojčiat. Práve takáto tragická séria priviedla českú políciu na stopu mladej ženy zo Slovenska, ktorú v polovici novembra obvinila zo zavinenia smrti tretieho dieťaťa. Informoval o tom dnes spravodajský portál iDNES.cz.

Olomouckí a přerovskí kriminalisti natrafili na matku, ktorú podľa lekárskych záznamov pripravil syndróm za šesť rokov o tri deti, čo sa im zdalo podozrivé. Nakoniec mladú Slovenku obvinili, že najmenej na smrti posledného dieťaťa spred niekoľkých týždňov nesie vinu. Podľa informácií denníka MF DNES sa žena vyšetrovateľom pri vypočúvaní priznala.

Experti sa zhodujú v názore, že pravdepodobnosť až troch nevysvetliteľných úmrtí detí rovnakej matky je úplne mizivá. Napríklad vo Fakultnej nemocnici v moravskom meste Olomouc zaznamenali lekári za posledných 20 rokov maximálne štyri prípady nevysvetliteľných úmrtí dojčiat.

Úmrtie dieťaťa do jedného roka sa uzatvára ako syndróm náhleho úmrtia dojčiat v prípade, že sa nepodarí zistiť príčinu smrti - teda ak sa vylúčia všetky druhy chorôb. Uviedol to primár novorodeneckého oddelenia olomouckej fakultnej nemocnice Lumír Kantor. Dodal, že on samotný sa nestretol so situáciou, že by jednej matke takto zomreli tri deti.

Podobný názor vyslovili aj lekári z nemocnice v Prostějove v Olomouckom kraji, v ktorej za posledných päť rokov nemali ani jeden prípad náhleho úmrtia dojčaťa.

Vyšetrovanie priviedlo českých detektívov až na Slovensko, kde zistili, že žene pred šiestimi rokmi zomrelo ďalšie niekoľkomesačné dieťa s rovnakou diagnózou. Detektívi pokračovali vo vyšetrovaní ešte dôkladnejšie a pred niekoľkými dňami Slovenku obvinili z usmrtenia dieťaťa z nedbalosti. Hrozí jej za to trest odňatia slobody na tri roky.

Policajti preverujú aj skoršie úmrtia jej detí, napísal portál iDNES.cz.