Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Krimi

Za odseknutie hlavy mužovi dostal mladík Attila T. dvanásť rokov

Ilustračné foto. Foto: archív TASR

Chlapec mal podľa rozsudku zavraždiť v decembri 2012 Daniela Horvátha z obce Žihárec pri Šali.

Trnava 2. marca (TASR) – Na úhrnný trest v trvaní 12 rokov odsúdil dnes Okresný súd v Trnave za ublíženie na zdraví, výtržníctvo a obzvlášť závažný čin vraždy, pri ktorom odsekol mužovi hlavu, mladistvého Attilu T. zo Žihárca v okrese Šaľa. Jeho otec Attila T. starší dostal trest 13 mesiacov za výtržníctvo a ublíženie na zdraví. Obidvaja odsúdení i prokurátor sa voči rozsudku odvolali.

Attila T. ml. (narodený 1995) mal podľa rozsudku zavraždiť v decembri 2012 obzvlášť brutálnym spôsobom Daniela Horvátha z rovnakej obce. K skutku došlo po tom, ako v miestnom bare Horváth v potýčke vylepil facku matke Attilu T. ml. Na to ho otec Attila T. st. (1973), syn Attila T. ml. a ďalší obžalovaný Marcel B. (vyčlenený na samostatné konanie) zbili tak, že po úderoch a kopancoch do celého tela a do hlavy upadol do bezvedomia a nevedel sa brániť. Liečenie týchto zranení by si podľa znalcov bolo vyžiadalo do 42 týždňov.

Attila T. ml. a Marcel B. a svedok T. K. sa však následne dohodli na fyzickom odstránení napadnutého muža v úmysle zahladiť stopy po predchádzajúcom napadnutí, vyniesli ho z baru a na fúriku odtlačili do zadnej časti domu rodiny T. Tam mu Attila T. ml. pomocou kovového sekáča dvomi ranami odsekol hlavu i napriek tomu, že muž javil známky života. Telo aj hlavu hodili do žumpy pri dome. Neskôr ho otec a syn T. zo žumpy vytiahli a v kufri osobného auta spolu s T. K. previezli do Šoporne v okrese Galanta, kde ho znova hodili do žumpy pri bývalom bitúnku.

Súd, ako uviedol sudca pri vynesení rozsudku, nenašiel dôkazy, ktoré by poukazovali na účasť Attilu st. priamo na vražde. Brat Daniela Horvátha však je, ako uviedol po vynesení rozsudku, presvedčený, že tomu tak bolo a syn zobral všetku vinu na seba. Dôvodom malo podľa neho byť, že Attila T. ml. ako mladistvý mohol dostať miernejší trest. Otec už mal problém so zákonom. Attila st. sa dnes na vynesení rozsudku nezúčastnil. Prokurátor rovnako zastáva názor, že otec mal na vražde svoj podiel.