Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Krimi

Už druhý Čech dostal 20 rokov za to, že bojoval na východe Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V utorok vymeral súd v Prahe recidivistovi Jiřímu Urbánkovi takisto 20 rokov väzenia za teroristický útok, účasť v teroristickej skupine a ďalšie činy.

Praha 8. septembra (TASR) – Za to, že bojoval v roku 2015 na východe Ukrajiny po boku ruských separatistov, dostal v stredu 27-ročný Lukáš Nováček z Karlovarského kraja na západe Čiech na Krajskom súde v Plzni trest 20 rokov väzenia. Odsúdený bol za teroristický útok a za účasť v organizovanej zločineckej skupine.

Rozsudok nie je právoplatný. Nováček sa na mieste odvolal, informoval portál Novinky.cz.

„Súd po vykonanom dokazovaní dospel k záveru, že obhajobu treba hodnotiť ako nevierohodnú a až absurdnú," uviedol predseda senátu.

Sám Nováček totiž niekoľkým ďalším ľuďom, ktorí na súde vypovedali, oznámil, že sa do bojových akcií na Ukrajine zapojil. Svedkovia sa podľa súdu navzájom nepoznali. Nováček sa obhajoval tým, že išlo o vychvaľovanie.

Z lekárskej správy tiež vyplýva, že dôvodom, prečo muž nastúpil do psychiatrickej liečby, bolo, že bojoval na Ukrajine a že trpí psychickými problémami. „Je to ďalší dôkaz o tom, že na Ukrajine bojoval. Nevidíme dôvod, prečo by sa takto vychvaľoval psychiatričke, ktorú sám vyhľadal," dodal predseda senátu.

Súčasťou dôkazového materiálu sú podľa Noviniek aj fotky a videá zaistené v jeho mobilnom telefóne, kde muž pózuje v uniforme povstalcov so zbraňami.

Nováček podľa spisu odišiel v júli 2015 do oblasti Donbasu, kde sa aktívne zapojil do činnosti protivládnych skupín, ktoré sa bojovými akciami snažia o odtrhnutie od Ukrajiny a vytvorenie samostatného štátu, takzvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

Mladík pri predchádzajúcich pojednávaniach uviedol, že sa na bojoch nezúčastnil, ale iba pracoval v kuchyni, napísali Novinky.cz.

V utorok vymeral súd v Prahe recidivistovi Jiřímu Urbánkovi takisto 20 rokov väzenia za teroristický útok, účasť v teroristickej skupine a ďalšie činy. Urbánek, ktorý pred rokmi odišiel z ČR do ukrajinského Donbasu bojovať v armáde samozvanej DĽR, je stíhaný ako osoba na úteku.