Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Krimi

V Egypte popravili koptského mnícha odsúdeného za vraždu biskupa

Na archívnej snímke z 5. februára 2013 koptský pápež Tawadros II. drží kríž. V Egypte v nedeľu 9. mája 2021 popravili koptského mnícha odsúdeného za vraždu opáta starobylého kláštora koptskej pravoslávnej cirkvi, ku ktorej došlo v roku 2018. Foto: TASR/AP

Prokuratúra uviedla, že mních Izaiáš sa priznal k vražde biskupa, ktorého niekoľkokrát udrel kovovou tyčou.

Káhira 9. mája (TASR) - V Egypte v nedeľu popravili koptského mnícha odsúdeného za vraždu opáta starobylého kláštora koptskej pravoslávnej cirkvi, ku ktorej došlo v roku 2018. Informovala o tom agentúra AFP.

Egyptský súd vlani potvrdil rozsudok smrti pre koptského mnícha Izaiáša za vraždu biskupa Epifania, ktorý bol predstaveným kláštora Makariusa Veľkého ležiaceho približne 90 kilometrov severozápadne od Káhiry. Ďalšieho mnícha odsúdili ako spolupáchateľa na doživotie.

Epifania našli mŕtveho s krvácajúcou ranou na hlave koncom júla 2018. Ako uvádza agentúra AFP, tento prípad šokoval túto najväčšiu náboženskú menšinu na Blízkom východe.

Prokuratúra uviedla, že mních Izaiáš sa priznal k vražde biskupa, ktorého niekoľkokrát udrel kovovou tyčou. Podľa vládnych orgánov boli motívom vraždy "bližšie nešpecifikované nezhody medzi biskupom a dvoma mníchmi". Cirkev dvojicu mníchov neskôr zbavila kňazstva a uvalila ročné moratórium na vysvätenie nových mníchov.

Koptskí kresťania sú najväčšou náboženskou menšinou na Blízkom východe: podľa odhadov kopti tvoria 10 až 15 percent z približne 100 miliónov obyvateľov Egypta, prevažne moslimskej krajiny.

Podľa ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) bol Egypt v roku 2020 jednou zo štyroch krajín Blízkeho východu, kde popravili najviac ľudí. Najľudnatejší arabský štát vykonal vlani 107 popráv, čo je výrazný nárast oproti roku 2019, keď ich bolo zaznamenaných 34. Koncom apríla v krajine popravili deviatich ľudí odsúdených na smrť za útok zo 14. augusta 2013, pri ktorom prišlo o život 15 osôb vrátane 11 policajtov.