Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Krimi

Exšéf SIS požiada o prevzatie jeho prípadu generálnou prokuratúrou

Vladimír P., archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Obvinený bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír P. taktiež chce, aby GP SR preskúmala zákonnosť konania dozorového prokurátora.

Bratislava 12. júna (TASR) - Obvinený bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír P. v pondelok (14. 6.) požiada, aby dozor nad jeho trestnou vecou prevzala Generálna prokuratúra (GP) SR. TASR o tom informoval jeho obhajca Marián Bošanský.

Bývalý šéf SIS taktiež chce, aby GP SR preskúmala zákonnosť konania dozorového prokurátora. Poukazuje pritom na uznesenie Najvyššieho súdu SR, podľa ktorého mal prokurátor porušiť v jeho veci trestný poriadok.

O prebratie svojho prípadu GP SR chce Vladimír P. požiadať "vzhľadom na prebiehajúce vnútorné mocenské boje medzi jednotlivými zložkami orgánov činných v trestnom konaní". Odvoláva sa pritom na medializované informácie, podľa ktorých tieto boje viedli k odmietnutiu vydania jeho trestného spisu zo strany Národnej kriminálnej agentúry Úradu inšpekčnej služby.

Svoje rozhodnutie odôvodňuje aj tým, že Najvyšší súd SR konštatoval, že v jeho trestnej veci došlo k porušeniu trestného poriadku dozorovým prokurátorom. "Je potrebné obvinenému prisvedčiť, že uvedená doba už hranične nezodpovedá požiadavke urýchleného konania (...), pričom takú dlhú dobu v žiadnom prípade nie je možné odôvodniť potrebou kopírovania spisu a ani vyčkávaním na dôvody rozhodnutia Najvyššieho súdu o sťažnosti (...), doba 21 dní už nie je z pohľadu potreby urýchleného konania akceptovateľná," citoval z uznesenia súdu.

Vladimír P. je právoplatne väzobne stíhaný od 29. marca, čelí obvineniam z korupcie.