Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Krimi

Český horolezec neprežil pád vo Vysokých Tatrách

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné foto: TASR/Ľuboš Pitoňák

Horskí záchranári našli jeho bezvládne telo v žľabe v Zlomiskovej doline.

Vysoké Tatry 8. marca (TASR) – Český 52-ročný horolezec zahynul v sobotu (7.3.) vo Vysokých Tatrách pri páde spod vrcholu Tupá. Horskí záchranári našli jeho bezvládne telo v žľabe v Zlomiskovej doline.

Horská záchranná služba informovala, že dvojica českých horolezcov liezla na Tupú v Zlomiskovej doline prostredným pilierom. Približne 150 metrov pod vrcholom v ľahšom horolezeckom teréne sa dvojica rozhodla postupovať samostatne a neistiť sa.

Prvý horolezec dosiahol vrchol okolo 18.00 h, jeho kolega ani po dlhšom čakaní na vrchol nedorazil. Keďže sa horolezcovi nepodarilo nadviazať s kolegom ani vizuálny kontakt, zostúpil na Popradské pleso, odkiaľ požiadal HZS o pomoc.

Štvorica záchranárov so služobným psom vyrazila okamžite na miesto. "V okolí nástupu na prostredný pilier bol za pomoci služobného psa vytipovaný žľab, v ktorom záchranári našli, žiaľ, už len telo 52-ročného horolezca, ktorý pádom spod vrcholu utrpel zranenia nezlučiteľné so životom," uviedla HZS. Telesné pozostatky horolezca následne previezli do Starého Smokovca, kde ich prevzali príslušníci polície a pohrebná služba.