Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Krimi

Severomacedónskych predstaviteľov odsúdili za nezákonné odpočúvanie

Macedónska ministerka vnútra Gordana Jankulovská, archívne foto Foto: TASR/AP

Dvoch bývalých predstaviteľov ministerstva vnútra odsúdil súd na 15 rokov väznenia v neprítomnosti, keďže v roku 2018 z krajiny ušli.

Skopje 27. februára (TASR) - V súvislosti s prípadom nezákonného odpočúvania odsúdil súd v Severnom Macedónsku tamojšiu bývalú ministerku vnútra, exriaditeľa informačnej služby a štyroch bývalých štátnych funkcionárov. Informovala o tom agentúra AP.

Odsúdeným boli vymerané tresty odňatia slobody vo výške od troch do 15 rokov za ich úlohu v nelegálnom odpočúvaní približne 20.000 osôb vrátane opozičných politikov, sudcov a novinárov.

Bývalý šéf tajnej služby Sašo Mijalkov, ktorého prokuratúra označila za koordinátora celej operácie, bol odsúdený na 12 rokov. Mijalkov je bratrancom bývalého severomacedónskeho premiéra Nikolu Gruevského, ktorý v roku 2018 utiekol do Maďarska, aby sa vyhol dvojročnému trestu odňatia slobody za korupciu. Exšéfka rezortu vnútra Gordana Jankulovská za mrežami strávi štyri roky.

Dvoch bývalých predstaviteľov ministerstva vnútra odsúdil súd na 15 rokov väznenia v neprítomnosti, keďže v roku 2018 z krajiny ušli. Súd tiež vymeral trest vo výške troch a šiestich rokov dvom bývalým policajným predstaviteľom.

V súvislosti s odpočúvacou aférou, ktorá po prevalení v roku 2016 prispela k pádu vtedajšej vlády, bolo tiež odsúdených ďalších šesť ľudí - každý z nich na dva roky podmienečne, uzatvára AP.