Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Krimi

Za prepustenie schizofreničky, ktorá vraždila, sudcu trestať nebudú

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Sudca Polák vo februári 2014 prepustil z ústavnej do ambulantnej liečby ženu, ktorá zavraždila pri útoku v obchodnej akadémie v Žďári nad Sázavou 16-ročného študenta.


Praha/Brno 25. júna (TASR) - Najvyšší správny súd ČR sa dnes v Brne stotožnil s nedávnym rozhodnutím Najvyššieho súdu ČR vo veci opavského sudcu Petra Poláka a zamietol kárnu žalobu na jeho osobu. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Sudca Polák vo februári 2014 prepustil z ústavnej do ambulantnej liečby ženu, ktorá o niekoľko mesiacov neskôr, v októbri minulého roka, zavraždila pri útoku v obchodnej akadémie v Žďári nad Sázavou 16-ročného študenta.

Útočníčka z okolia Ostravy si mesto, ku ktorému nemá žiadnu väzbu, vybrala náhodne počas surfovania po internete, a podobne to bolo aj so školou, ktorú si pred útokom pozrela. Česká justícia po tomto čine rozhodla, že ženu umiestnia v detenčnom ústave, kde sa bude liečiť pod dohľadom odborníkov.

Žena, ktorá má schizofréniu, bola podľa znalcov v čase činu nepríčetná. Vrchné štátne zastupiteľstvo v Olomouci preto už skôr zamietlo sťažnosť proti zastaveniu jej trestného stíhania.

Tá istá mladá žena už v máji 2012 zaútočila nožom v základnej škole v Havířove na vychovávateľku, chrániacu jej zverené deti, pričom vzala jedno z nich za rukojemníka. Drámu vtedy po hodine ukončil policajný zásah. Žena následne tiež čelila obvineniu, avšak trestne stíhaná nebola. Lekári totiž i vtedy konštatovali, že nenesie trestnú zodpovednosť za svoje činy. Disciplinárnu žalobu na sudcu podala bývalá ministerka spravodlivosti ČR Helena Válková, dnes ju prezentoval jej nástupca vo funkcii Robert Pelikán, podľa názoru ktorého spomínaný sudca postupoval mimoriadne nedbalo. Podľa jeho neskoršieho vyjadrenia však už prerokovanie samotnej žaloby a vyvodenie krokov samotným sudcom postačujú, netrvá na sudcovom potrestaní.

Samotný sudca sa domnieva, že postupoval v zmysle zákona a nič podstatného nezanedbal.