Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Krimi

Zdravotný stav Eleonóry K. sa bude skúmať, ak sa nedostaví na proces

Na archívnej snímke Eleonóra K. Foto: TASR

Eleonóra K. je obžalovaná z faktoringového podvodu a neodvedenia dane s ďalšími piatimi spoluobžalovanými.

Bratislava 14. januára (TASR) - Trojčlenný senát Okresného súdu (OS) Bratislava I v utorok opätovne odročil proces s východoslovenskou podnikateľkou Eleonórou K., predtým známou ako Eleonóra M., a ďalšími spoluobžalovanými z podvodov. Dôvodom bola opätovná práceneschopnosť hlavnej obžalovanej, ktorej ospravedlnenie predložil jej obhajca Ondrej Mularčík. Na proces sa však dostavil jeden spoluobžalovaný a ďalší štyria dali zase súhlas na pojednávanie v neprítomnosti,

Obhajca predložil súdu kópiu zdravotnej dokumentácie s potvrdením od lekára o práceneschopnosti, s tým že sa jeho klientka nemôže zúčastniť na súdnom pojednávaní pre možnosť závažného zhoršenia zdravotného stavu, ako aj fotokópiu podacieho lístka vo veci zaslania ospravedlnenia. Prokurátor požiadal súd, vzhľadom na to, že práceneschopnosť bola súdu oznámená opätovne tesne pred pojednávaním, aby zvážil prípadné znalecké preskúmanie zdravotného stavu obžalovanej Eleonóry K. V prípade, že sa jej zdravotný stav nepotvrdí, môže byť na ňu vydaný zatykač a môže byť na základe toho aj väzobne stíhaná.

Súd mal v utorok konať vo veci po necelej štvormesačnej prestávke. Riadne sa v kauze však nekonalo takmer rok, keď senát musel z rozličných dôvodov proces najmenej tri razy odročovať. Skoré ukončenie tejto kauzy sa na tomto súde nepredpokladá. KP v Bratislave totiž pôvodne navrhla vypočuť 80 svedkov, vypočutých bolo približne len 60.

Eleonóra K. je obžalovaná z faktoringového podvodu a neodvedenia dane s ďalšími piatimi spoluobžalovanými. Medzi nimi je aj Maroš M., ktorý bol v minulosti odsúdený za podvod pri výstavbe nájomných bytov v košickej lokalite Furča. Podľa prvého bodu obžaloby mala Eleonóra K. s Marošom M., Dušanom K. a Marekom K. v roku 2007 presvedčiť konateľa banskobystrickej firmy, že ak podpíše faktoringovú zmluvu, túto spoločnosť získa. Potom mali vyhotoviť podľa obžaloby tri falošné dodávateľské faktúry. Údajné pohľadávky vyplývajúce z týchto faktúr previedli na faktoringovú spoločnosť, ktorá Eleonóre K. podľa obžaloby vyplatila takmer 700.000 eur.

Podľa druhého bodu obžaloby Eleonóra K., Donald D. a Peter M. od septembra 2007 nafingovali kúpu tlačiarenského stroja takmer za 3,2 milióna eur a na tomto základe si uplatnili nadmerný odpočet DPH vo výške viac ako 500.000 eur. Daňový úrad peniaze nevyplatil, pretože pri kontrole zistil neoprávnené uplatnenie odpočítania dane. V tejto kauze sa začalo pojednávať v marci 2014.