Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

69. ročník MFF v Benátkach sa vracia k svojim umeleckým koreňom

Záverečné úpravy pred festivalovým palácom v Benátkach Foto: TASR/AP

Filmový festival začína dnes slávnostným otvorením a končí odovzdaním cien víťazným filmom dňa 8. septembra.

Benátky 29. augusta (TASR) - Medzinárodný filmový festival (MFF) v Benátkach, ktorého 69. ročník sa dnes slávnostne začína, je menší a skromnejší, ale vracia sa k svojim umeleckým koreňom a namiesto Hollywoodu si predchádza slávnych režisérov.

Staronový riaditeľ festivalu Alberto Barbera obmedzil počet filmov, ktoré budú mať na najstaršom filmovom festivale sveta svoju premiéru, na 18 v hlavnej súťaži o Zlatého leva. A celkove sa návštevníkom festivalu predstaví iba 60 filmov, čo je približne polovica ponuky z predchádzajúcich rokov.

Zloženie ponuky preferuje favorizovaných autorov, ako je Terrence Malick, ktorého film To The Wonder bude mať premiéru v nedeľu, či Paul Thomas Anderson s filmom The Master, uvádzaným v sobotu. Získanie oboch filmov pre festival je úspechom Alberta Barberu, ktorý bol riaditeľom festivalu v rokoch 1998-2002 a tento rok sa do funkcie vrátil.

Festival pokračuje v tradícii uvádzania filmov z celého sveta a 20 zo 60 uvádzaných filmov režírovali ženy, informoval pred jeho otvorením Barbera. Jednou z nich je režisérka saudskoarabského filmu Wadjda, ktorý rozpráva o 10-ročnom dievčatku túžiacom po bicykli. Matka sa však obáva, že spoločnosť to bude považovať za hrozbu pre jej počestnosť. Barbera označil film za "prekvapivý" nielen preto, že kino je v Saudskej Arábii zakázané, ale aj preto, že sa žena - Haifa Al Mansour - "odvážila porozprávať príbeh o podmienkach vo svojej krajine".

Nový riaditeľ festivalu obmedzil uvádzanie talianskych filmov - celkom zrušil sekciu Controcampo Italiano s 21 filmami. Návštevníkom festivalu ponúknu Benátky v premiére 14 talianskych hraných filmov. Tri z nich sú priamo v súťaži, jedným z nich je vysoko očakávaný film režiséra Marca Bellocchia Bella Addormentata (Spiaca krásavica) o známom prípade eutanázie v Taliansku či režisérsky debut Daniela Cipriho It was the Son.

Festival dnes večer otvára svetová premiéra filmu indickej režisérky Miry Nair The Reluctant Fundamentalist (Zdráhavý fundamentalista). Film je adaptáciou knihy o mladom Pakistancovi, ktorého kariéra na americkej Wall Street sa po teroristických útokoch v USA z 11. septembra dostáva na scestie. Film bude uvedený mimo súťaž.

Festival sa skončí slávnostných odovzdaním cien víťazným filmom dňa 8. septembra.