Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

A. Bán a jeho Raj na zemi mieri do slovenských kín

Fotograf a reportér Andrej Bán, archívna snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Režisér Jaro Vojtek sníma Andreja Bána prostredníctvom intímnych rozhovorov.

Bratislava 3. marca (TASR) - Dokumentárny film Raj na zemi, ktorý zachytáva profesionálny aj súkromný osud slovenského novinára a fotografa Andreja Bána, mieri do kín. Po slovenskej premiére na Medzinárodnom filmovom festivale Febiofest vstúpi do kinodistribúcie od 19. marca. TASR o tom informovala PR manažérka filmu Zuzana Kizáková.

Režisér Jaro Vojtek sníma Andreja Bána prostredníctvom intímnych rozhovorov a spoločných ciest do Iraku, Gruzínska a Kosova, jeho zápas so samotou či s psychickými problémami ako aj tragické a komplikované príbehy ľudí, ktorí prišli o domov i blízkych. "S mojim priateľom Andrejom som putoval sám, iba s kamerou, ktorá zachytáva autentické situácie krutých príbehov ľudí vo vojnách, ale aj Andrejovu dušu a jeho vnútorné prežívania a súkromné krízy. Tento film je naším vzájomným dialógom, ale aj dialógom medzi Andrejovým vnútorným svetom a svetom, ktorý ho obklopuje," opísal Vojtek.

Film tak má dve roviny, ktoré sa prelínajú - prácu reportéra v ťažkých podmienkach vojnových a konfliktných zón a jeho osobné prežívanie, dopady takejto záťaže na jeho súkromie, najbližšie vzťahy, duševný stav. Okrem sledovania Bánovho života a myšlienok predstaví aj život v krajinách, kam sa vojnový reportér vracia k hrdinom svojich reportáží – k ľuďom, ktorí hovoria o masovom vraždení v Kosove počas vojny na Balkáne, o náboženskom prenasledovaní a úteku z Iraku či k ľuďom, ktorí vyhnaní z domovov žijú celé desaťročia ako utečenci v opustených budovách v Abcházsku. Mnohé z týchto príbehov symbolizujú podľa tvorcov filmu aj dnešnú tvár Európy. "Kládol som si otázky, kto sú ľudia, ktorí k nám prichádzajú do Európskej únie, prečo utekajú zo svojich domovov? Je utečenecká kríza naozaj taký 'strašiak', ako nám ju do hláv vtĺkajú politici?," opisuje Vojtek, ktorý mal pocit, že cez prácu reportéra dokáže odpovedať aj na tieto aktuálne otázky. "O to viac, že Andrej je neustále na cestách ako utečenci sami a viem, akú veľkú hodnotu má preňho domov. Toto individuálne spojenie so spoločenským problémom utečeneckej krízy dávalo najlepšie východisko odpovedať sebe aj divákom," poznamenal.

Film vyrobila produkčná spoločnosť MPhilms v koprodukcii s RTVS. Raj na zemi bude mať slávnostnú premiéru 13. marca v bratislavskom Kine Lumiére počas MFF Febiofest. "Deň predtým bude Jaro Vojtek a Andrej Bán naživo diskutovať s festivalovými divákmi v bratislavskom V-klube," dodala Kizáková s tým, že tvorcovia film osobne uvedú aj počas ďalších festivalových projekcií. Snímka sa dostala aj do výberu z hlavného programu, ktorý Febiofest pošle v rámci festivalových ozvien do 16 slovenských miest.