Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

A. Banášová a J. Dušek krstili publikáciu F. Kuliseva

"S Filipom máme v mnohom podobný pohľad na svet, na ženy, jedlo a typy používaných objektívov. Som rád, že môžem byť jeho inšpiráciou," prezradil Jaroslav Dušek.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Fotograf a cestovateľ Filip Kulisev dnes na Bratislavskom hrade prezentoval svoju štvrtú publikáciu ZOOM - Príbehy fotografií. Na rozdiel od predchádzajúcich troch fotografických monografií v nej čitateľom predstavuje viac svoju prácu a pohľad za oponu fotografickej profesie.

"Sú to fotografie zo zákulisia, z toho ako cestujeme, ako vznikajú jednotlivé fotky, ktoré sú ocenené, niektoré sú známe, niektoré menej známe. Je to taký súkromný pohľad na náš projekt Amazing Planet," povedal pre TASR Kulisev, ktorý má za sebou viac ako 160 individuálnych výstav na Slovensku a v zahraničí.

Jeho knižná novinka ponúka čitateľom 40 príbehov zo všetkých kontinentov a bude mať aj pokračovanie. "Už osem rokov zo svojich ciest posielam maily rodine a priateľom. Nazbieralo sa ich veľké množstvo, a tak by som sa chcel podeliť so svojimi zážitkami na cestách a pri práci aj s ďalšími ľuďmi. Zároveň ukázať, že za každou fotografiou sa skrýva jedinečný príbeh," vysvetlil fotograf, ktorý publikáciu vydal v spolupráci s vydavateľstvom Slovart.

ZOOM slávnostne uviedli do života moderátorka Adela Banášová a český herec Jaroslav Dušek. "S Filipom máme v mnohom podobný pohľad na svet, na ženy, jedlo a typy používaných objektívov. Som rád, že môžem byť jeho inšpiráciou," prezradil Dušek.

Známu slovenskú moderátorku zaujalo, že knihu pokrstili veľmi netradične - prachom z rozdrvenej kosti 200 miliónov rokov starého Brachiosaura, ktorú fotograf našiel v Líbyjskej púšti. "Filip je osobný fotograf planéty Zem. Aspoň keby som bola planéta Zem, tak ho najmem. Teším sa na jeho ďalšiu knihu," poznamenala Banášová.

V knihe ZOOM - Príbehy fotografií sú na 216 stranách fotografie a príbehy zo 40 miest zo všetkých kontinentov. "Môžete spoznať napríklad strastiplnú cestu za gorilami v pralese, zvyky posledných potomkov vanuatských ľudožrútov, zistiť, aké sú nástrahy cestovania po Madagaskare alebo na čom si rád pochutnáva novozélandský papagáj kea," priblížil Kulisev svoj nový knižný počin a dodal: "Za každou fotografiu nie je len kus práce, odriekania a často vysiľujúcej fyzickej námahy, ale nezriedka aj veselé zážitky."

Krst knihy spojil fotograf s otvorením svojej novej výstavy na západnej terase Bratislavského hradu. Výstava Filipa Kuliseva Amazing Planet je tam voľne prístupná verejnosti do 14. októbra denne od 10. do 17. hodiny s výnimkou pondelka.