Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

A. Hyža: Spiš je výnimočný, vizuálne aj históriou

Na archívnej snímke Alan Hyža Foto: TASR Michal Svítok

Každý pozná Levoču, Mariánsku horu, ja som sa snažil zdokumentovať nepoznané, neobjavené veci spojené s geniom loci, plus charakteristických ľudí, ktorí tam žijú, žiadne osobnosti, podčiarkol Hyža.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Festival Mesiac fotografie prináša obyvateľom a návštevníkom Bratislavy možnosť zoznámiť sa aj s tvorbou slovenského fotografa, známeho dokumentaristu Alana Hyžu, ktorý vo štvrtok (4. 11.) v Galérii Artotéka otvoril výstavu Spiš - tiene a ozveny. Predstavuje na nej súborné fotografie, ktoré vytvoril tradične veľkoformátovým dreveným fotoaparátom. Cez tváre jednotlivých hrdinov približuje nielen samotný región Spiša, ale hlavne jeho nevšedných obyvateľov, akými sú napríklad potulný spevák či nevidiaci umelec.

"Súbor bol hotový už minulý rok, vyšla z toho pekná kniha, výstavu posunula pandémia," uviedol pre TASR Hyža. Jeho fotografický cyklus vznikal štyri roky počas pravidelných ciest na Spiš, kde autor hľadal vhodné prostredia i ľudí s cieľom vytvoriť pomyselnú prechádzku spišskou krajinou a odhaliť posolstvá nenápadných skrytých miest. "Mojim cieľom nebolo ukázať notoricky známe miesta a pamiatky. Chcel som zachytiť duchovno – genius loci krajiny, nevyslovené tajomno, skryté posolstvo minulosti," hovorí fotograf, ktorý pracuje s klasickým formátom dreveného fotoaparátu (8x10 palcov), čo určuje aj tradičný rozmer koncových čierno-bielych obrazov.

"Fotenie na drevený fotoaparát poznajú ľudia z filmov - fotoaparát na statíve, fotograf pod čiernou plachtou, všetko sa tam nastavuje, chystá, potom sa to len odexponuje, jedna fotka trvá polhodinu," opisuje Hyža klasické fotenie, ktoré známy dokumentarista používa aj dnes. Jeho aktuálna výstava je zameraná na krajinu a človeka - stíšenie a hľadanie odkazov minulosti Spiša. "Moji starí rodičia pochádzajú zo Spiša, chodil som tam ako dieťa na prázdniny, je to môj srdcový kraj, veľmi to tam mám rád a veľmi dobre to poznám. Spiš je výnimočný vizuálne aj históriou, sú tam nádherné veci, ktoré postavili naši predkovia - Nemci, Maďari, Židia, Poliaci, a je to trošku zabudnuté. Každý pozná Levoču, Mariánsku horu, ja som sa snažil zdokumentovať nepoznané, neobjavené veci spojené s geniom loci, plus charakteristických ľudí, ktorí tam žijú, žiadne osobnosti," podčiarkol Hyža.

Výstava potrvá do 30. novembra.