Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

A. Kutcher: Stvárniť Steva Jobsa bola životná výzva

Foto: TASR/AP

Jobs zomrel v roku 2011 ako jeden z najúspešnejších, najvplyvnejších a najbohatších mužov Ameriky.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Do kín mieri očakávaný životopisný film Jobs. Dramatický príbeh o vizionárovi 20. storočia Stevovi Jobsovi, človeku, ktorému sa navždy podarilo zmeniť svet moderných technológií, nakrútil režisér Joshua Michael Stern.

V úlohe technologického génia a šikovného obchodníka sa aj slovenským divákom predstaví Ashton Kutcher.

"Nesmierne si prácu Steva Jobsa vážim a mám veľa priateľov, ktorí ho poznali, alebo pre neho pracovali. Rozhodovanie, či túto rolu prijmem, alebo nie, však bolo ťažké," priznal herec, ktorý sám patrí medzi výrazných investorov do nových technológií a dodal: "Stvárniť autenticky niekoho, kto bol natoľko významný nielen za svojho života, ale aj po ňom, koho všetci poznali a majú ho stále v čerstvej pamäti, ma trochu desilo. Na druhej strane to však bola životná výzva."

Film zobrazuje obdobie rokov 1971 - 1991. Scenárista Matt Whiteley sa v ňom zameral na najpodstatnejšie momenty Jobsovej kariéry, ľudí a udalosti, ktoré mu pomohli stať sa najvplyvnejším obchodníkom v americkej histórii. Zachytáva úspechy, pády, ale aj pracovné a osobné konflikty. Na snímke sa okrem iných podieľal tiež spoluzakladateľ Apple a blízky Jobsov kolega Steve Wozniak, s ktorým v roku 1976 slávnu spoločnosť založil v garáži svojich adoptívnych rodičov.

Jobs zomrel v roku 2011 ako jeden z najúspešnejších, najvplyvnejších a najbohatších mužov Ameriky. Jeho spolupracovníci ho často nenávideli za to, aký bol, ale milovali pre to, čo stvoril - Apple, Macintosh, iPhone, iPad. Ukázal cestu celému ľudstvu, ale pracovať bol schopný len s vybranými jedincami. Svedčí o tom i jeho slávna veta: "Pracujte len s géniami, idiotov vyhoďte!".

Snímka tiež veľmi realistickým spôsobom vykresľuje kontroverzný moment, keď správna rada odvolala Jobsa z vedenia Apple, aj dôvody, ktoré vedenie spoločnosti k tomuto kroku viedli.

Vo filme ďalej hrajú Dermot Mulroney, Josh Gad, Matthew Modine, John Getz, Lukas Haas, John Getz. Životopisnú drámu Jobs uvádza do slovenskej kinodistribúcie od štvrtka 5. septembra Bontonfilm.

Zdroj: www.bontonfilm.sk