Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Fanúšikovia Alana Murina sa môžu tešiť na debutový album

Snímka z piesne s názvom Prepáč. Foto: Youtube/Alan Murin

Vedel som, že sa potrebujem mentálne vyfiltrovať. Mal som extrémnu chuť urobiť pesničku, spomína Murin, ktorý študoval hudobnú produkciu a zvukové inžinierstvo v Londýne.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Slovenský spevák, textár a producent Alan Murin vydal singel s názvom Prepáč, ktorým avizuje príchod debutového albumu. Novinku napísal v priebehu jedného dňa. Aj s odstupom času od nahrávania ju vníma ako emočnú terapiu po rozchode s partnerkou.

"Vedel som, že sa potrebujem mentálne vyfiltrovať. Mal som extrémnu chuť urobiť pesničku," spomína Murin, ktorý študoval hudobnú produkciu a zvukové inžinierstvo v Londýne. "Chcel som spraviť skladbu na prvý inštrumentálny podklad, ktorý nájdem online," priblížil genézu piesne Prepáč, v ktorej je táto forma osobnej očisty citeľná. V jednotlivých slohách sa pocity odkrývajú podľa spevákových slov "ako vrstvy cibule". "Emócia na konci skladby je oproti začiatku oveľa vyrovnanejšia. Tvorba bola veľmi spontánna a prirodzená," dodal.

Novinka má aj svoje vizuálne zobrazenie, ktoré potvrdzuje, že ide o Murinovu osobnú výpoveď. "Diváci majú možnosť vidieť a precítiť spevákove rozchodové emócie od žiaľu cez zlosť až po samotné vyrovnanie sa so situáciou," približuje PR manažérka Andrea Čurná. Videoklip nakrútil Peter Balent a. k. a. Cesar v spolupráci s Alešom Vargom (RukaHore), Alexandrou Kmeťovou (produkcia) a Petrom Majerčíkom a. k. a. Yaxxed. "Idea klipu je spoločná. Sme malá skupina, ktorá zdieľa viacero pracovných projektov. Vždy si rád nechám poradiť a rád si vypočujem aj kreatívu od iných ľudí. Ale musí to sedieť aj s mojou víziou," poznamenal Murin.



Novú skladbu si vypočujú aj návštevníci Alanových koncertov. "S touto životnou situáciou sa vie stotožniť veľmi veľa ľudí, ktorí si prešli možno niečím podobným. Spoločné spievanie na koncerte je potom nielen terapiou, ale často pri podobných skladbách už spomíname len na to pekné zo vzťahu," hovorí spevák, ktorého v auguste čaká aj vystúpenie na festivale Uprising.

Na 22. septembra si Murin naplánoval vydanie debutového albumu Trueself. Má obsahovať viaceré spolupráce, ktoré doteraz nevyhľadával alebo si ich šetril práve na túto príležitosť. "Tento album je odrazom toho, čo je pre mňa v hudbe dôležité. Každá skladba má špecifický emočný náboj a svoje poslanie. V každej je niečo, čo som zažil aj ja," uzavrel.